Moejuttu meestele: täna räägime helkurist

detsember 5, 2011

Kui mulle jõuti ühe ööpäeva jooksul kaks korda refereerida “Rahva oma kaitse” osa, kus kaevati, et kuidas saab üks mees helkurit kanda, kui härrasmehel ei sobi ometi mingi tilbendisega ringi käia, ärkas minus moelooja ja ühtlasi võrdõiguslane – mis mõttes härrasmehed ei saagi tilbendisega ringi käia? Härrasmeestel on omad tilbendised (ja tundmused) niisamuti kui igaühel – piisab, kui pidada silmas head maitset.

Esialgu kippusin kogu loometööd oma õlule võtma (suure õe sündroom: kui mina maailma ei valitse, variseb see kokku) ja tulemused olid seetõttu – nagu liiga üheülbaliste infoallikate puhul ikka kipub olema – konservatiivsevõitu. Kuid väärivad sellest hoolimata tähelepanu.

Esiteks: loodan, et kõik härrasmehed on tuttavad sellise tilbendisega nagu lips – kui aga mõnel on selle koha peal hariduses kahjuks lünk, siis palun: selline näeb välja lips.Lips (allikalink) Mööngem, pildil kujutatud näidis täidaks ilma disaini muutmatagi vähemalt valgel ajal funktsiooni, mida ühelt helkurilt tahetaksegi – aga pidades meeles, et võimuorganid muutuvad eriti helkurivalvsaks pimedas, võib kohusetundlik kodanik a) kanda diagonaaltriibud lipsule aplikatsioontehnikas (helkurpaelaga); b) valmistada terve lipsu helkurriidest. Ilus ja maitsekas.

Kahjuks jätab see lahendus soovida külmal aastaajal – kui paljud ikka tahaks lipsu üleriiete peal kanda. Kuid pole põhjust muretseda, leidub hulgaliselt aksessuaare, mis sinna kenasti passivad ja sobivad eriti hästi auahnele või militaarselt meelestatud härrasmehele. Suurepärane esindusnägu on admiral Nelson.
Nelson ordenitega
Pilt vikipeedia vastavast artiklist.

Või miks vaadata ainult lääne poole, kui on ometi olemas kuju minu lapsepõlvest?

Õnnetud minevikuinimesed pidid rahulduma ordenitega, mis kõigest sätendasid ja läikisid, tänapäeva tehnoloogia võimaldab need koguni helendama panna. Kui kellelegi valmistab muret, et need asuvad üksnes rindkerel, seega liiga kõrgel, siis pole muret: olemas on ka Sukapaela orden. Kui selle ordu insiigniatest eeskuju võtta, saab enam-vähem kogu keha pind kaetud.

Siin jõudsid mulle juba appi paar teist pead ja meenutasid, et isegi kui selline ehismaterjal mõnele mehisele mehele liiga tilulilu tundub, siis vaevalt pettuks lakoonilises padrunivöödisainis ka kõige jõulisem macho:
Kaukaasia sõdalane padrunivööga
(jälle viki)
Või kui keegi peaks eelistama lääne eeskujusid, siis palun väga, Pancho Villa.
Pancho Villa

Selle aja peale tundusid sellised pisiasjad nagu lihtlabased nööbid juba triviaalsusena ja pähe tuli hoopis mõõgarihm – kuigi sellest sündis vaidlus, kas mõõgarihma sobib kanda ilma mõõgata. Aga miks ilma mõõgata? Võib ju võtta eeskuju 19. sajandi aadlist, kes kandis olukorras, kus relvaga käia ei sobinud, paraadmõõka, mis ei olnud relvaks kõlbulik (ning mille kohta seega relvaseadused ei kehti). Eriti hea nähtavuse saavutaks muidugi siis, kui ka mõõk ise on helkurmaterjalist.

Järgmisel päeval ilmus palju värskeid päid, mina hakkasin aga ilmutama väsimuse tundemärke ja taandusin pigem naiivse lapsesuu rolli. Sest ma jõudsin välja öelda mõtte, mis tuli pähe – ausõna – puhtesteetilisena – kui kena helkur oleks täht kuuehõlmal, ilus nagu piparkook – enne kui taipasin, et see märk on oma kultuurilise süütuse lootusetult kaotanud ja piparkooki oskan seal veel näha ainult mina koos teiste väikelastega. Järgnes kellegi arglik soovitus “aga kui seal oleks peal ka piparkoogikaunistused, äkki siis ikka oleks nagu piparkook?”, aga mina olin end vahepeal kogunud, ära häbenenud ja pakkusin, et ega täht ei ole ainuvõimalik piparkook, piparkoogist tehakse ka muid kujusid, näiteks südameid. Ja mõelda, kui tore oleks kanda just südame kohal helendavat (ja miks mitte tukslevat!) südamekujulist helkurit. “Valel kõrgusel,”, meenutasid valvsad kaaslased, “helkur peab olema puusa kõrgusel ja parem kui ikka tilbendab”. “Noh, on ju ka teisi organeid ja mõni neist on madalamal” lausus lapsesuu järelemõtlikult. Ups. Aga teisest küljest, miks mitte taaselustada mõnd esiisade aksessueerimistraditsiooni (vt pildil)? Mõelge, kui see veel helendaks!
Püksilakk. Aksessuaar, mis mitte ei sosista, vaid kisendab: “Olen mees!”

Ning viimaks – arvestades, et nooremale põlvkonnale võib kõik eelnev tunduda liiga konservatiivne – midagi alternatiivset, mis ühtlasi võimaldab rõhutada figuuri: maitsekas helendav luukeremuster.
Luukerekostüüm
(pilt jälle tasuta pildipangast)

Traditsioonilisema hoiakuga noortele soovitame jälle tuunitud, vilkuvate tuledega jalatseid.

Usun, et mõtteainet on siin nüüd juba küllalt antud, nii et langetagem eesriie mõttekoja edasise tegevuse ees – helendavate trentškotmantlite ja muu sarnase peale tulete te kõik juba isegi.

40 kommentaari to “Moejuttu meestele: täna räägime helkurist”

  1. Tuul Sepp said

    Väga tore postitus. Ja kui palju jõulukingiideid tõrksatest helkurikandjatest meessõpradele! Küll nad alles rõõmustaksid. Ma pean nüüd ainult valima, kellele padrunivöö ja kellele see aksessuaar…

    Meeldib

  2. sol said

    : DDD
    Üks mu tuttav mees ütleb ikka, et mehed ei kanna käekotte, jopesid jms. Mehe kott, kus ta hoiab oma asju ja mehe jope, mis annab õues liikudes sooja, on tema auto.
    Võibolla on meeste arvates ka mehe helkur tema auto?

    Meeldib

  3. lendav said

    Omal ajal asendas mehele käekotti portfell. Minu isal oli selline. Ja jope oli tal ka olemas, ja ka mantel. Helkurit kahjuks polnud, seda asendas mootorratas.

    Võibolla tuleks hakata tootma helkut-t-särke, kui mehel muud jopet polegi, kui auto? Levise helkurteksad? Reklaamlauseks – kui sa oma autot tõesti armastad, ära koorma teda üle – jäta helkuri funktsioon pükstele! vms.

    Kui nüüd veel aksessuaaride teemat edasi arendada, siis kuldse helkurnupuga spatsiirtokk, kenasti helkurnikerdustega kogu kepi pikkuses oleks ju vägagi uhke. Kiir oleks selle kindlasti Venemaale kaasa võtnud. Helkiva osa kõrgus on ka õige – jalatallast puusani. Oskajale mehele on see ka enesekaitseks väga hea – öistel tänavatel võib mõndagi juhtuda. Kui selle kepi abil kakelda, on kindel, et mööduv autojuht kaklejatele kogemata otsa ei sõida!

    Rolex helkurkäekell? Sobib ainult soojemal ajal, kui pikki varrukaid pole varjamas. Helkurpäikseprillid? Sobib erilisele poosetajale, kes ei suuda prillidest loobuda ka pimeduse tulles. Tavakasutajale sobivad harilike klaaside juurde helkurraamid.

    Helkurvihmavari! Seda ei kasuta ju keegi autos või siseruumides, ikka hämaramal ajal (pilve all) või päris pimedas – meie laiuskraadil sügisvihmade aegu päris valgeks ju ei lähegi.

    Teemat võiks arendada vist lõpmatuseni.

    Meeldib

  4. V.A. said

    Kas on tõesti nii, et mehed helkurit ei kanna? Huvitav.

    Meeldib

  5. s11l said

    Häda on ka selles, et mu teada politsei ei aktsepteeri muid helkureid peale “tilbendavate” st mul võib rõivaosana olla kuitahes palju helkurit külges, trahvi saan ma (teoreetiliselt) ikkagi.

    Mul on nt, õla- ja seljakottide küljes helkurid, ratta- ja uisukiivritel, mõnedel jalatsitel, jopedel, kinnastel … ning sellele vaatamata pole ma nende jaoks arvatavasti piisavalt helkiv.
    Kunagi eksil lasin omale pükse teha, siis lasin kindlasti paar helkurriba külge õmmelda. Reykjavíki kaltsukas nägin koguni pükse, mis olid üleni helkurriidest, isegi kaalusin nende soetamist – mõtle, mis efekt, autojuht näeb pimeda metsa vahel pükse vastu kõndimas – ent need olid mu maitse jaoks siiski liiga rasked, nii et plaan jäi katki.

    Aga vot tilbendisi ma tõesti ei taha. Ma ei tea, kas see on mehelik omadus või mitte, kuid minu jaoks nad on lihtsalt tüütud (takerduvad igale poole) ja ebapraktilised – pidevalt kaovad ära.

    Meeldib

  6. lendav said

    Kui paljudel politseinikel endil tilbendised küljes on? Nemad on ju ka märgistatud riiete külge õmmeldud helkurribadega ja helkurvestidega. Helkurvest peaks minu teada olema seadusega lubatud ja aktsepteeritud.

    Üksikud jubinad, jah, ei kvalifitseeru, sest kui helkur on ainult seljakotil, pole seda ju eest näha.

    Tilbendised on tüütud, kinni käivad nad enamasti eriti viletsa haaknõelaga. Neid ei armasta naised ka.

    Aga ikkagi – spatsiirtokk?! Tilbendab kõndimisel, nii et vähe pole!

    Meeldib

  7. s11l said

    Einoh, egas ma aint tolle seljakotihelkuriga piirdu, ees ja küljel on ikka kah miskit. Ise sõidan tihti autoga ja pimedas, nii et oskan helkuri olemasolu hinnata küll ning ei mõtle ainult va trahvile eksole :o)

    Meeldib

  8. Morgie said

    tilbendised on mõnevõrra ohtlikudki, võivad kinni jääda. Kui elu ei ohusta, siis kaovad ära. Igatahes. Lapse külge ei julge tilbendisi jätta – ronib ringi ja takerdub kusagil.

    Aga mittetilbendavaid helkureid justkui ei arvestata tõesti.
    Tegelikult kehtib helkuri kohta vist pigem see nõue, et helkur peab asuma enamvähem põlve kõrgusel ja paremal pool – võib mitmes kohas ka olla, aga seal peab kindlasti olema. Niiet ma ei tea, kas tilbendamine on rangelt nõutav, asukoht on küll oluline.

    Kusagilt vilksatas läbi uudis mingite uudsete helkurite kohta, mis ei tilbenda, olid vist märgid.

    Meeldib

  9. V.A. said

    Pidasin täna hoolega möödakäijaid silmas, uurides, et kuidas nende helkuritega siis lugu on. Ja paistab, et vähemalt Tartu kesklinnas on helkuritega mehi ülimalt vähe tõesti. Huvitav, et see mulle enne silma polnud hakanud. Naised, lapsed ja vanurid – peamised helkurikandjad.

    Mõtlesin siis selle tilpnemise üle – ja leidsin, et võib-olla on asi tõepolest selles (ses mõttes on mees psühholoogiliselt äärmiselt huvitav nähtus). Mida siis teha?

    Järelikult tuleks otsida meestehelkuriteks niisuguseid lahendusi, mis ei tilpneks, vaid oleks võimalikult jäigad, s.o mehelikud. Siin on neid juba välja pakutud ka. Võib-olla oleks üheks lahenduseks sarv keset pead (või kaks tükki, viikingipäraselt).

    Nüüd teine probleem on vast veel. Mõtlesin seal Tartu hämaras kesklinnas täna, et pole ju välistatud, et leidub mehi, keda häirib helkurite juures lisaks tilpnemise veel helkimine. Võib-olla isegi tilpnemisest rohkem, Tilpnev helkur meenutab võib-olla kangesti ehet, mida kanda pole meestel, nagu teada, kohane teps mitte.

    See on keeruline olukord, sest Ideaalne meestehelkur oleks siis midagi jäika, mis absoluutselt ei helgi.

    Meeldib

  10. Morgie said

    endal on mul arvutikoti küljes helkurkleeps, usun sellesse rohkem, kui tilbendisse

    Meeldib

  11. Morgie said

    Helkur, mis ei helgi, ei täida oma ülesannet. Aga mehed kannavad ehteid küll – uhked käekellad näiteks. Ja alati annab ajaloost meelde tuletada, nagu Nodsu soovitas, et on olnud aegu, mil mehed on olnud kõvasti edevamad ehteid kandes.
    Punkaritel ja hevikatel ei tohiks raske olla pisikesi helkivaid pääluid siia-sinna riietele kinnitada, needid ja nööbid on ju tavalised.

    Meeldib

  12. nodsu said

    Taevake, mul läks vahepeal täiesti meelest kirja panna, et suulisel istungil tulid jutuks ka sellised glamuursed meesteriided nagu lampassidega püksid.

    Mis seadusetähte puutub, siis liiklusseadustik ütleb, et

    • helkur on vahend inimese või muu objekti märgatavuse suurendamiseks pimeda ajal sellelt vahendilt valgusallika poole tagasi peegelduva valguse abil, mis on nähtav lähitulede valgusvihus vähemalt 150 meetrit ja kaugtulede valgusvihus vähemalt 300 meetrit (§ 2 p 11)
    • Helkur, mida kasutab jalakäija, peab vastama standardi EVS-EN 13356 «Nähtavust parandavad vahendid mitteprofessionaalseks kasutamiseks. Katsemeetodid ja nõuded» nõuetele (§ 11 lg 4).

    Kui ma standardi kohta infot otsisin, leidsin peamiselt mõõdud – helendav pind peab olema igal küljel 15-50 cm2. Üldiselt ei pea ise näpuga standardis järge ajama, see on tootjate ja edasimüüjate asi – kui pakendi peal on kirjas, et vastab standardile, siis vastutab selle eest tema.

    Tilbendamise kohta pole midagi öeldud.

    Meeldib

  13. V.A. said

    “Helkur, mis ei helgi, ei täida oma ülesannet.” Paraku jah. Helkur peab per definitionem helkima. Nagu ma ütlesin: olukord on raske.

    Meeldib

  14. nodsu said

    Nööriga tilbendised kaovad ka mul kogu aeg ära, nöör läheb katki ju. Või haaknõel lahti. Lühema varre otsas (ordenitüüpi) tilbendisega on ehk rahulikum.

    Meeldib

  15. Morgie said

    Minu meelest see põlvekõrgusel asumise nõue oleneb justnimelt auto valgusvihu kõrgusest, vms. St pähe kinnitatud helkur ei pruugi maanteel autojuhile õiges kauguses nähtav olla.
    Siis peaks need vedruga helkurvõrud ka sobima, kui neid ümber pahkluu väänata..

    Meeldib

  16. lendav said

    Rahvuslike helkurtikanditega seelikud… nii ilus. Aga teema oli paraku mehed? Mehed põlvpükse kandma ja säärte ümber punutud helkurpaelad ja tutid! Kihnu meeste säärepaela eeskujul näiteks. Tutid tilbendavad eriti uhkelt, on õigel kõrgusel ja igast küljest nähtavad.

    Meeldib

  17. lendav said

    Jah, eksole, Tallinnas saab neid osta. Ega mujal Eestis ju inimesi ei elagi.

    Meeldib

  18. nodsu said

    Mis rahvuslikesse seelikutesse puutub, siis ma tean inimest, kellel on Jõelähtme seelik, mille kardpaelaks on helkurpael.

    Meeldib

  19. V.A. said

    Helkurite kandmine seostub pimeda ajaga, eriti talvega. Nii et põlvpükste kandmist meestelt talvel oodata ei ole eriti realistlik. Üldse mulle tundub, et lisaks kõlkumisele ja ehtelikult helkimisele on siin meeste puhul ka mingid muud antipaatiad ja tõrked, juba kas või levinud enda vastandamine naistele (kes pigem helkurit kannavad, nagu paistab olevat välja kujunenud). Nagu ka võib-olla seisukoht, et pole seal mingit kaitsevahendit vaja, sest mis see üks väike autoga/bussiga kokkupõrge mehele teeb jne …

    Meeldib

  20. Ambrosius said

    Mina olen ka üks selline “härrasmees”, kes mingit tilbendist ei tahaks oma villase mantli küljes näha. Jope peale vist sobiks, aga ei ole jopet.

    Uurisin tuttavtelt naistelt ja kuulsin täpselt sama juttu. Mantlitega ei taha nad kuidagi helkurit kanda. Võibolla see siis pole üksnes meeste probleem.

    Samamoodi tuli välja, et naised, kes liiklevad pidevalt autoga, ei ole helkuriprobleemi endale eriti teadvustanudki. Ainus koht, kus see meelde tuleb, on nendes olukordades, kus pimedas ilma helkurita jalakäijat ei märka. Tegelikult ei märka ka helkuriga jalakäijat eriti. Üsna hästi märkab sirge maantee peal (kui vastutulevaid autosid ei ole). Aga praegustel pimedatel linnatänavatel juhtub tihti, et helkurikandja ilmub vaatevälja alles viimasel hetkel.

    Meeldib

  21. s11l said

    Võin oma pea igapäevase (st hommikuse ja õhtuse) kogemuse põhjal kinnitada, et kõik helkurid parandavad tunduvalt jalakäija ning ratturi nähtavust. Nii kiivri, jope, vesti kui ka püksihelkurid. Loogiline. Ma olen nende helkurdamata joodikute, noorte ja vanurite peale rohkem sappi ning sõimusõnu kulutanud, kui tervisele kasulik oleks. Vahel on tõesti tunne, et pidurid peale, auto teeserva ja üks pikem loeng mitte ainult jalakäija, vaid ka autos liiklejate teemal.

    Piirkond, kus helkuri toimejõud märgatavalt kahvatub, on linn. Loogiline. Seal on erinevaid valguslaike, vilkuvaid tulesid ja muud varjutavat fooni nii palju, et tipptunnil võib helkur tõesti märkamatuks jääda. Muul ajal on tast ikkagi kah abi. Eriti pimedamatel kõrvaltänavatel jms.

    Meeldib

  22. nodsu said

    Mul käib helkur koti küljes, ainuke häda, et sealt kipuvad ära rebenema. Praegu ongi häda, et seljakoti küljes on, aga õlakoti küljest on kadunud.

    Kuna mantliga seljakotti kanda on nagunii ebadaamilik, aga ma teen seda alatasa, sest mul lihtsalt ei ole jopesid, aga trenniasjad ega raamatukogu raamatud ei mahu väiksemasse kotti hästi ära, siis käingi niiviisi ebastandardselt. Helkuriga, mis on koti küljes.

    Meeldib

  23. aabram said

    Mitte et mul midagi uut diskussiooni lisada oleks, aga mina ei pane ka oma mantli külge tilbendist. Kott helgib ja hõlma alumises otsas on helkursüdameke (awww!), aga tilbendist ei ole ega tule. Mida ma võiksin teha, oleks mantli serva külge panna klipsiga helkurriba (a la helkurpesulõks), mida on lihtne teisaldada. Inimkond suudab saata sondi Marsile, suudab kohe-kohe kinni püüda Higgsi bosoneid, oskab kloonida lambaid ja äädikakärbseid, aga parim helkursüsteem, mis meil aastal 2011 on, on niit ja haaknõel?

    Praegu on lihtsalt selline hästi tüüpiline keiss, kus idee oli hea, aga välja tuli nagu alati. Põhimõtteliselt võiks ju aktsepteerida ja tunnustada inimeste pingutusi end viisakal moel nähtavaks teha, mitte trahvida valge niidi ja nõela puudumise pärast. Bah!

    Meeldib

  24. nodsu said

    Liiklusseaduses ei ole tegelikult kuskil öeldud, et niit ja haaknõel peaks olema. Poes müüakse neid painduvaid ribasid ka.

    Meeldib

  25. aabram said

    No neid ei kanna mehed ammugi.
    Ja Liiklusseadus ei sätesta üldse midagi, vaid lihtsalt viitab lambist kuhugi vasakule ära, dokumendile EVS-EN 13356 «Nähtavust parandavad vahendid mitteprofessionaalseks kasutamiseks. Katsemeetodid ja nõuded», millele RT muidugi ei lingi. Peaasi, et inimene vajalikku infot ühest kohast ei saaks.

    Meeldib

  26. V.A. said

    Ausalt öeldes ma ei saa hästi, miks niit (nöör) ja haaknõel nii halvad on, nagu räägitakse. Mina muud laadi helkureid kandnud polegi – ja igatsust nende järele pole ka nagu tundnud.

    Minu helkur on selline: ripub peene nööri otsas, mille olen kinnitanud haaknõelaga jaki tasku külge. Ära kaotanud ma oma helkurit veel pole, küll olen paar korda välja vahetanud (andsin oma eelmise aasta helkuri sel sügisel ühele heale sõbrale ja ostsin endale uue, kusagilt – neid müüakse vaat et igas kassas suvalises poes). Võib-olla oleksin kaotanud ka, kui mul oleks kombeks käsi taskus hoida, aga juhtumisi mul sellist kommet ei ole. Muidugi olen kriitiliselt silmas pidanud, et haaknõel ja nöör oleksid piisavalt tugevad. Nii et kõik on parimas korras ja mulle see lahendus sobib.

    Mu tasku küljes tilbendav helkur on seejuures (selle avastasin eile) väga maskuliinne – nimelt siili kujuga. Siil aga on, nagu lapski aru saab, väga mehelikku vurhvi loom. Nii et ka maailmakord pole mu helkuri tõttu kõikuma löönud.

    Meeldib

  27. nodsu said

    Selle üle, et standardeid ei saa tasuta näha, olen ma ennegi vihastanud. Üldse mitte ainult helkurite puhul.

    Mis mehelikesse tilbendistesse puutub, siis kinkisin ma kunagi ühele sõbrale täpselt sellise kujuga helkuri, mida seintele joonistatakse ja alla “munn” kirjutatakse.

    Meeldib

  28. nodsu said

    (kuigi tuleb möönda, et ilma täpsustavata kirjata võiks see samahästi lapse käega joonistatud kuuseoks olla).

    Meeldib

  29. Ambrosius said

    Ma sõitsin kunagi päise päeva ajal minu ees pidurdanud autole tagant sisse sellepärast, et kõnniteel liikunud inimese välimus pälvis hetkeks kogu mu tähelepanu.

    Kui pimedas öös õõtsuksid kelmikalt helklevad munnid, siis võtaks sellega harjumine autojuhtidel vist ka pisut aega.

    Meeldib

  30. nodsu said

    Ilmselt algaks selliste helkurite levides võidurelvastumine, sest ka autod peavad end sama hästi ära märgistama. Kuhu see kõik küll välja jõuab.

    Meeldib

  31. nodsu said

    Aga sellises asjas on autodel vähemalt võimalik võidurelvastuda, nii et võistlus on aus. Kuidas saaks aga auto võistelda miniseelikuga? Mul on tuttav tüdruk, kelle seelik põhjustas ükskord avarii.

    Meeldib

  32. Ambrosius said

    Mul on tuttav tüdruk, kelle seelik põhjustas ükskord avarii.

    Täitsa võimalik, et selle avarii põhjustasingi mina 😛
    Ma küll ei mäleta enam, kas see oli just miniseelik, aga ilusa neiuga oli tegu küll.

    Meeldib

  33. libarott said

    ja ärme unustame kirjadega helkureid, mis võimaldavad n-ö meelsust näidata (vähemalt teoreetiliselt, kui keegi lähemalt uurima vaevuks). See oli vist järelikult järgmine saade, mida poole kõrvaga kuulsin – “Rahva oma kaitse” tegelastele oli keegi vahepeal Rahvusraamatukogu helkurid saatnud ja kiitsid teised, et RR helkuriga kõlbab härrasmehel küll ringi käia.

    Meenub, mõni aasta tagasi sattusin kusagil jõululaadal vaimustusse Loomakaitse Seltsi “Märka looma”-logoga helkuritest, riputasin endale külge ja toppisin jõulupakkidesse. Sest see tundus kontekstis pööraselt vaimukas (njah, olen loom juba bloginime poolest, inimese bioloogilisest klassifikatsioonist rääkimata). Paraku neid vist enam ei tehta, eelmisel aastal igatahes ei näinud. Siis on mul veel mingi Punase Risti helkur (sobib, pole nagu põhjust mitte pooldada)… ja “Võrumaa Teed” (kuigi ei tea, mis meelsust see viimane näitab 😀 ).

    Meeldib

  34. nodsu said

    Mul on üks eriliselt nunnu koera pildiga helkur, loomade varjupaiga väljalase vist, mida ma ei julge kanda, sest need, mida ma kannan, kaovad ju ära ja ma ei taha, et ka see ära kaoks.

    Meeldib

  35. Mehele vastuvõetav helkur on väga kallis ja seda müüakse spetsiaalses vidinabutiigis. Sihuke Rolex-iHelkur.

    Meeldib

  36. nodsu said

    täpsustus: see kehtib seda tüüpi meeste kohta, kelle naised vinguvad kohvikus üksteisele, et “mees andis maniküüri jaoks ainult x raha, kuidas ma niimoodi saan”. st meeste kohta, kellel on ka Rolex-naised.

    Meeldib

  37. Miski ei väära siiski tõsiasja, et on apsoluutselt ebamehelik a) muretseda oma turvalisuse pärast ja b) alluda kamandajatele, kes muutsid helkuri kohustuslikuks ja seda kontrollivad.

    Meeldib

  38. notsu said

    Mis kohustuslikkusse puutub, sis ma ise saan ühest küljest aru, et helkur on kasulik asi kanda, teeb üldjuhul liikluse paremaks jne; aga teisest küljest oleks jälle hea, kui autojuhtidel oleks ikka teadmine, et ka hämaras võib peidus olla rattur või jalakäija ja et nad peavad sellega arvestama. Kõige üksteisega arvestavama liiklemise saaks nii, kui jalakäijatel ja autojuhtidel oleks eri liiklusseadused, kus kummalgi oleks teisega arvestamise nõuded kirjas. Praegu on asi läinud väga jalakäijate väravasse.

    Meeldib

  39. […] ja moediskussioon siin ja seal kristalliseerisid jälle väheke moemõtteid. Ja jälle […]

    Meeldib

Lisa kommentaar