Gurmeesoovitusi?

oktoober 11, 2012

Mõtlesin ühe inimese peale, kelle tervis ei luba viimasel ajal eriti veini jms juua – et kahju, kui paljalt selle pärast kaotaks ta veel enam hedoneid, kui mõnusa vine puudumise arvele läheb. Sest ega veinijoomisel ainult psühhoaktiivne mõju ei ole – maitse on ju kah oluline, et saaks niisama mekutada või head toitu paremaks teha. No ja ma keeldun kategooriliselt uskumast, et mittealkohoolsete jookide hulgas nii vähe maitsenüansse on, et ka neid edukalt söögiga paaritada ei annaks. Mekutamisega on lihtsam, väike guugeldus annab terve pinu alkovabasid kokteile; ja kui ka kofeiiniga on parajasti nii kehvasti, et lööb kohe valud sisse, siis soojadeks jookideks on hästi palju mõnusaid taimeteesid (mu isiklik lemmik on nõmm-liivatee, mis trumpab mu tagasihoidlikku arvamust mööda maitseomadustelt igasugused teepõõsaleotised kaugelt üle, ainult et selle saamiseks on vaja ise korjata või isiklikku diilerit, sest ta sunnik on päris kallis osta). Ja ingverisiirupist tehtud kuumad ja külmad joogid on täiesti sõltuvusttekitavad.

Aga kindlasti peaks olema ka jooke, mis tekitaks toiduga sama ägedaid maitsekombinatsioone kui veinid.

Nii et ideid paluks.

Mu enda tagasihoidlik panus: kõige rohkem mõtteid tuleb just taimeteedega – ma olen paras taimeleotisesõltlane, paar liitrit läheb päevas ära nagu niuhti. Seesama kiidetud nõmm-liivatee tõstab näiteks seente maitset suurepäraselt esile, aga jumala pärast, seda EI saa asendada aed-liivatee ehk tüümianiga – see on mitu korda vängem ja seene maitset enam ei tunnekski.

Ettevaatlikult doseeritud tüümian võib aga passida sellise tee sisse, mida juua vahemerelisema toidu kõrvale. Tähendab, juba intuitiivselt tundub loogiline, et kui tüümian passib toidu sisse, passib ta ka selle kõrvale juua. Aga õrnalt tuleb doseerida, väga õrnalt, ma isiklikult kombineeriksin teda sel juhul millegi lahjemaga, näiteks punega.

Viimasel ajal on mul nõrkus rosmariini ja baklažaani kombinatsiooni vastu. Kehtib sama: doseerida ettevaatlikult ja parem koos millegi lahjemaga. Näputäis rosmariini annab tervele teele tugeva maitse.

Selle mis-toidu-sees-see-toidu-kõrvale loogika järgi olen ka joonud piparmünditeed salati juurde, kus värske piparmünt sisse käis. Oli täitsa kena. Ilmselt haagiks see hästi ka lambalihaga.

Sealiha juurde istus korra päris hästi see segu, mida poes “hommikutee” nime all müüakse ja mis sisaldab minu mäletamist mööda piparmünti, kuivatatud õunu, ingverit ja veel midagi. Aga ausalt öeldes arvan ma, et punega oleks veel parem kui piparmündiga. Piparmünt on olemuselt kuidagi lambane. Ja karvane tunne ütleb, et ka puhas nõmm-liivatee oleks hea, kui ainult raatsib.

Aga nüüd tahaks selle teemajanduse kõrvale ka midagi hapukamat saada ja siin töötab mu kombineerimisloogika miskipärast palju kehvemini. Mõnikord on õnnestunud granaatõunamahl päris hästi toiduga sobima panna, eriti kui menüü kisub kuhugi Põhja-Aafrika või Lähis-Ida poole; ja vana hea kodune õunamahl istub paljude siinsete traditsiooniliste toitudega. Tsitrusemahlad võiks teoreetiliselt kalaroogadega passida, aga paljud, mida poes müüakse, on ülearu magusad, tahaks midagi värskendavamat. Nojah, alati saab muidugi ise ehtsat limonaadi teha ja omaenda maitse järgi doseerida.

Mul on veel õrn aimdus, et arooniamahlaga saaks suuri tegusid ära teha, aga kuulaks heameelega kellegi teise kogemusi. Ja teine lootus on hibiskitee, see, mida Karkade nime all müüakse: see on just mõõdukalt hapukas, aga mitte ülearu, ja päris põnevate maitsenüanssidega ja ei maksa ka suurt midagi. Päritolu järgi otsustades võiks seda jällegi Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida köögiga paaritada, aga äkki on kellelgi muid huvitavaid kogemusi?

Mul endal oli sellega kunagi üks VÄGA huvitav kogemus, või nojah, mine võta nüüd kinni: pärast kannutäie hibiskitee ärajoomist muutus kogu seltskond erakordselt eufooriliseks, nii et ma ei välistaks isegi väikest psühhoaktiivset mõju. Mingi hibiskiliigi kohta ma isegi sellist infot leidsin, ainult mine võta kinni, kas teed tehakse just sellestsamast. Aga võib-olla me jäime tookord lihtsalt üksteisest pilve.

Haa, ja just praegu tuli kange tahtmine proovida, kuidas sobiks näiteks ingverisiirupist ja gaseeritud veest kihisev jook beseekattega õuna- või rabarberikoogiga. Hmm. Peab katsetama.

Igatahes: kogemusi, elamusi, palun. Andke tuld.

23 kommentaari to “Gurmeesoovitusi?”

  1. Mina üldiselt leian, et vesi ja piim sobivad ideaalselt peaaegu iga toiduga ja sooje jookse tuleb üldse tarbida omaette käiguna.
    Ok, kakaod ja maasikaid ja vahukoort annab kombineerida =) Ja kooki ja kohvi, aga sel juhul ma joon kohvi mustalt. (Ja muidgi mõrult.)

    Aga on üks erand. Ma joon suhkruga earl grey teed (see on ainus tee, mida ma suhkruga tarbin) juustusaiade ja eriti juustuleibade kõrvale. Eriti hea, kui juustu all, leiva või saia peal natuke võid ka on. See on mingi siuke kooslus, kus kõik osised eraldi on kaugel mu lemmikud olemast (või välja arvatud, võid ma armastan), aga kokku on nii hea!
    Tomat võib ka võileiva peal olla. Või paprika.

    Meeldib

  2. merione said

    aroonia-ebaküdoonia mahl on hea, mu meelest. Teoreetiliselt võiks ka aroonia-astelpaju mahl hea olla, aga ei ole ise proovinud.
    Kui poest teed ostan, siis kõige parema meelega rooibost, võib olla näiteks koos sidrunheinaga.

    Meeldib

  3. notsu said

    Mul on jälle piima suhtes tunne, et see pole jook, see on toit. Või vähemalt teise toidu juurde kaste, näiteks maasikate. No ja osa inimesi ei saa üldse piima juua.

    Mis mahladesse-teedesse puutub – jah, häid on palju, mul on õudne hunnik lemmiksegusid ja õudne hunnik lemmiksoliste. Aga huvitaks just see, kas keegi on leidnud veel mõne iseäranis hõrgu kooskõla mittealkohoolse joogi ja toidu vahel.

    Ma mäletan, et ükskord sain päris toreda maitseelamuse Põltsamaa mustikaveinist ja ühest odavamast valgehallitusjuustust, mõtlen, et huvitav, kuidas mustikamahlaga oleks – veidi suurem magusus ei tohiks segada, sest ka mustikakaste sobib Camembertiga suurepäraselt.

    Suitsukala juurde kujutan jälle ette, et võiks mõni tee kenasti sobida. Päris teepõõsa tee.

    Meeldib

  4. notsu said

    a kui juba mainiti juustuleiba tomatiga, siis hakkasin mõtlema, et kuidas mõne sellise kollase ja vahase juustu kõrvale tomatimahl sobiks.

    Mehhiko köögi juurde soovitatakse vahel jälle Bloody Maryt, äkki sobib Virgin Mary sama hästi.

    Meeldib

  5. Mulle meeldib kõva kollane juust üldiselt magusamate asjadega. (mesi ja magus moos). Jookidest võiks sobida nt viinamarjamahlaga?

    Meeldib

  6. notsu said

    Kui päris kõva juust, siis tõepoolest. Mõne sellise kange kõva juustu juurde sobivad ju vahel ka portveinid või heeres, miks siis mitte ka viinamarjamahl.

    Kuigi mu mõte liikus magusate veinide juurest siis juba pigem millegi meega magustatu juurde.

    Aga vähem kõva kollase juustu juurde äkki samuti õunamahl?

    Hmmm… veel paremini äkki pirnimahl? kui keegi seda üldse teeb. Peaks proovima. Tundub selline asi, mis niisama juua oleks suht mõttetu, aga võiks just mõne toidu hästi esile tõsta.

    Meeldib

  7. notsu said

    nüüd tuli veel intrigeeriv idee Valge Klaari limonaadiga. Niisama sobiks ta vist mõne krõbedama koogi kõrvale, aga hakkasin mõtlema, et äkki saaks teda tempida millegi vähem magusaga ja siis istuks ka soolase toidu juurde.

    Meeldib

  8. tavainimene said

    Õunamahl pluss gaseeritud mineraalvesi sidruniviiluga? Sõstramahlad?

    Meeldib

  9. notsu said

    njah, õunamahl gaseeritud veega peaks tõesti andma sama hea või õigupoolest parema tulemuse, kui lahjendatud Valge Klaar.

    Tglt on gaseeritud vesi sidruniviiluga ka ise väga hea, võiks minna igasuguste toitude juurde, mille juurde on vaja väheke happesemat jooki.

    Meeldib

  10. notsu said

    ahaa, võib-olla ma siis ei kujutanudki seda hibiskieufooriat ette.

    Meeldib

  11. notsu said

    aga täna õhtul mõtlesin sellele väheke teadlikumalt – mõtlesin, kas hapukapsa kõrvale võtta kodus leiduvatest jookidest õunamahla või külmaksläinud taimeteed, kus domineeriv maitse oli meliss. Otsustasin, et õunamahl dubleeriks liiga palju hapukapsa enda happesust, võtsin melissitee, töötas päris kenasti. Õunamahlaga oleks kokku tõenäoliselt liiga ühtlaselt magushapu olnud.

    Meeldib

  12. Just, mu suhtumine toidu juurde valitavatesse veinidesse on ka üldiselt olnud pigem “täienda”, mitte “dubleeri”. S.t. tegelikult mina ei taha nt sealiha juurde ümarat või tammist punast veidi, ma tahan pigem valget ja kerget.

    Meeldib

  13. veini, mitte “veidi”**

    Meeldib

  14. Teresa said

    Väga hea taimetee saab põldmündist. Seda kasvab mõnikord kartulivagude vahel, kui ei ole ülipedantne pere, kes iga võõrlible välja korjab. Ta on, nagu nimi ütleb, sugulane piparmündiga, aga palju mahedam ja just teetaim.

    Meeldib

  15. notsu said

    mina joon ka piparmünti päris hea meelega, aga ilmselt oleks põldmünt jah vähenõudlikum, selles mõttes, et sobib rohkemate toitudega.

    Aga kuna ta on selline kartulivaovahetaim, siis on ka selle jaoks isiklikku diilerit vaja või omaenda kartulivagusid.

    Jeerum, see meenutas, et ei olegi vaadanud, mis neist kartulitaimedest sai, mis kompostihunnikus ise kasvama läksid.

    Meeldib

  16. patsifist said

    Pirnimahla ungrud täitsa toodavad, agano need va poemahlad on ju nii magusad, et mina neid juua ei suuda. Lastele kai anna. Üldiselt on sidruni/laimiviilakatega ja mündilehtedega vesi meil suvel alati üheks joogivarjandiks, kui külalisi on ja erinevate rugade juurde vaja midagi nonalkohoolset. Aruarva olen vett illustreerind kurgi-ja maasikaviilakatega, aga olgem ausad – sel on rohkem visuaalne efekt.
    Eelmisel nädalil käisime külas ja kuna ilmad akkavad sügiseseks tõmbuma, siis pakuti esimese joogina alkovabat kuuma õunajooki, nimeks vist hot apple punch vms. Meeled tundsid seal sees ära kaneeli ja kardemoni, vbla oli nelki ka. Ja suhkrut ja midagi tsitruselist, seda isegi meerikalikult palju. Kui magusana kõrvitsa-sokulaadi kook lauale toodi, tundsin, et nüüd võiks seda õunajooki jälle võtta ja pean ütlema, et need kaks sobisid küll kolekenasti kokku. Siuke holiday-feeling oli, nats nigut akkas jõul otsast paistma:))
    Aga teedega on siin kefasti. Puruteed on aint suurtes linnades beentes butiikides, ilmselt saaks netist ka tellida, a ma tahass enne tünni nuusutada ikka:) Kuna me oleme juba otsast vanainimesed, siis joome parema meelega rooibusi millegagi segatult, et õhtal Une-Mati ka ikka tulla saaks. Ja rooibosivarjante on siin supermarketites täpselt üks kuni kaks. Nats nigel.
    Kunagi ostsin miskile ingveri-basiiliku tee, mis kolekangesti maitses, aga mai mäletand pärast, kust ta ostetud oli ja rohkem ma teda leidnud pole. Vat see oleks rohke sidruniga ka võind miskisele vahemerelisele söögile vunki juurde anda ka külmana, arvan ma.

    Meeldib

  17. notsu said

    Saadaval oleva teevaliku rikastamiseks võib kasutada maitseainelette, kui need muidugi just sama vaesed ei ole – mäletate, kuidas ma teile Ungaris oma lõhnavate leotistega närvidele käisin, puha maitseaineletist pärit? basiilik, pune, aedliivatee… (bazsalikom, szurokfű, kakukkfű said kenasti selgeks).

    Meeldib

  18. patsifist said

    Mäletan küll Su leotisi. Ja ma arvan, et Sinu juhenduse all tegin ma esimese söögi, millesse peale pipra ja soola ka muid maitseaineid sai pandud, pakun välja, et see oli mingine basiilikune kardulavorm või midagi sellist. Sinnamaani olin pimeduses koband…:)

    Meeldib

  19. notsu said

    misasja me seal pidevalt sõimegi – kartulivormi, praekana ja makarone ubadega. või oli veel midagi?

    Meeldib

  20. patsifist said

    Väkk, makarone ja ube mai mäletandki änam, brr…

    Meeldib

  21. nodsu said

    Hiljuti proovitud kombo, mis töötas hästi: pseudoaasia lihasalati juurde õunamahl.

    Salat ise koosnes natukesest külmast seapraest, suurest hunnikust kergelt kuumutatud porganditikkudest, basiilikust, kalakastmest, sidrunimahlast, toorest sibulast, praesibulast ja natukesest praetud päevalilleseemnetest. tglt tahtsin koos sibulaga praadida ka küüslauku, aga läks meelest ära.

    Meeldib

  22. […] austet lugeja tahtis hoopis alkovaba soovitust ja sattus siia sellepärast, et ma kunagi sel teemal juba kirjutasin – küllap ta seda postitust klikkiski – , siis ma panustaks piparmündi- ja/või […]

    Meeldib

Lisa kommentaar