Enterluule vastuseks kujuteldavale lapsikule kaaslasele, sest kellele ei meeldiks oma tervisest rääkida

jaanuar 21, 2015

– Sul on sõrmedes radiaator.
– Eiei, radiaator on kõhus.
Mu sõrmedes on ekskavaator,
kraana, haaratsid, mutrivõti,
mikser, akutrell ja kassikanga
kudumisteljed. Ainult roostes,
ainult määrimata ja vanad.
Või kui soovid, mardika jalad,
hüdraulika natuke rikkis.
Aga radiaator on kõhus,
töötab ja häiresüsteem töötab,
ühesõnaga, kõik on hästi.

***

Ma arvan millegipärast, et sageli ei hüüta rõõmsalt: “Mul on kaa häid uudiseid! Artroos! Mul on artroos!”, aga kõik oleneb kontekstist, eks ole. Las ma sõnastan ümber. “Mul ei ole reumatoidartriit!” kõlab tunduvalt paremini.

Otsekui selle teadmise peale saan täna juba märksa paremini sõrmi liigutada.

24 kommentaari to “Enterluule vastuseks kujuteldavale lapsikule kaaslasele, sest kellele ei meeldiks oma tervisest rääkida”

  1. lendav said

    Artroos sõrmeliigestes? Mul on põlvedes. Esialgu olen glükosamiiniga selle ära tasandanud.

    “Art” on ilus sõna ja “roos” on ka ilus. Võta asja nii, et Sul on sõrmevahed kauneid kunstipäraseid lilli täis! Mul on küll näiteks väga ilusad põlved.

    Mul on hetkel vasakus õlas äge bursiit ja see ei kõla üldse nii ilusti. Lausa koledalt kõlab mu kõrva jaoks. Valusalt ka.

    Meeldib

  2. nodsu said

    Jep. ja arst käskis jah glükosamiini näost sisse ajada. pean ainult otsima, äkki leian teist marki kui seda, millega ma kunagi üritasin rumalast peast põlvi ravida, kui ma veel ei teadnud, et menisk on lihtviisiliselt katki ja seda millegi sissesöömisega ei paranda. Ma ei ole küll kindel, kas tegemist on mingi lisaaine kõrvalmõju või juhusliku kokkulangevusega, aga tolle uhmripildiga variandi söömise ajal hakkas süda plärisema või jõnksutama.

    Meeldib

  3. nodsu said

    a kergendus oli igatahes määratu.

    Meeldib

  4. nodsu said

    A. küsis hommikul täpsustavalt üle: “oot, kuidas see nüüd oligi. Sul on roos, mitte riit, jah?” 😀

    Meeldib

  5. lendav said

    Mulle kirjutas arst suure purgitäie glükosamiini välja, vist mingi kangem kraam oli, mida vabamüügist ei saanud. Aga mis täpselt… kes seda mäletab.

    Meeldib

  6. lendav said

    Alternatiivina soovitatakse süüa võimalikult tihti kallerdavaid asju – sült on väga hea. Aga kui vaadata, kui kaua peab ainuüksi tablette võtma, et organismis mingigi muutus toimuks, ma ei kujuta ette, et jaksaksin näiteks kaks kuud järjest iga päev sülti süüa… Ära tüütaks lõpuks. Aga igapäevase suutäie krõmpskontidega saaksin küll hakkama.

    Meeldib

  7. No vanus ka juba selline.:) 🙂
    zelatiin ( st kollageen) on väga asjalik soovitus.

    Meeldib

  8. nodsu said

    kusjuures mul on süldi ja igasuguste tarretiste ja kummikommide vastu loomulik tõmme. ja kontidel armastan kah krõmpsluu küljest ära süüa. kõht ikka teab.

    Meeldib

  9. Kadri said

    Jajah, Tobagol näiteks keedetakse igal neljapäeval lehmasabasuppi, et kõik kodanikud oma kollageenivarud ikka korralikult soetatud saaksid.

    Meeldib

  10. ep said

    seakõrvad on väga head. st mulle maitsevad.

    Meeldib

  11. nodsu said

    mis kujul sa neid sööd? keedad?

    Meeldib

  12. ep said

    turul on mõnikord suitsutatud seakõrvu, need on kõige paremad. ma lõikan mingi rohelisema salati sisse või söön salati kõrvale. tavalistes poodides on seakõrvu õllesnäki kujul, aga neis on sinu maitse jaoks (ja mõnikord ka minu jaoks) liiga palju glutamaati.

    mul keetis tädi vanasti sülti ainult seakõrvadest, st ostis tooreid ja keetis neist suure potitäie sülti, nii et kuu aega oli keldrist võtta. mõned lihalembesemad panid pahaks, et ainult krõmps ja kamar ja liha üldse pole ja rasva ka vähevõitu, aga mulle maitses.

    Meeldib

  13. Teresa said

    Kui su magu on happetundik, siis unusta bioglükosamiin. Kui mu artroos põlve kolis, siis kirjutas arst g välja ja mul olid esimesest viimase tarvitamispäevani maovalud. Mul mitu kuud, enne, kui taipasin kuuri pooleli jätta ja siis oli mõne päeva pärast valu läinud. Aga põlv läks ka paremaks. Aga sõrmede artroosi puhul hoia neid soojas, tööd tohib teha küll, see hoiab neid vormis.

    Meeldib

  14. Teresa said

    Agakergendustundest saan aru. Mul tuli koos raske viirushaigusega kohutav kaelavalu. Pead ei saa liigutada ega pöörata ja pea kipub pööritama . Hakkasin juba perekondlikel põhjustel midagi pääs kartma, aga surfasin natuke intrnetis ja oh kergendust! kaelaradikuliit. Meeldivat pole seal midagi, aga mitte ajavähk.

    Meeldib

  15. nodsu said

    Mul nii hirmus happetundlik magu ei ole, aga hea teada. sest tõsi ta on, et kui temaga parajasti midagi viltu on, siis pigem liiga palju hapet kui liiga vähe. õnneks enamasti on parasjagu.

    aga see südame plärisemine, mis mul glükosamiini süües tuli, ei olnud kah sugugi tore.

    tglt räägib muist inimesi ka seda, et see glükosamiinisöömine on umbes sama efektiga, mis platseebo. ei teagi, mis autoriteedi käest seda uurida – perearst soovitas seda, aga üks kirurg jälle kunagi väitis, et samad asjad saab ka toidust kätte, kui jälgida, mida süüa. noh, et kalu koos luudega jne. ja kahtlemata meeldib mulle toidu seest vajalikke asju kätte saada rohkem kui tablette närida. rääkimata sellest, et tablette peab eraldi ostma, aga söön ma ju niikuinii (ja meeleldi).

    Meeldib

  16. lendav said

    Mul oli glükosamiiniga selline kogemus, et arst kirjutas seda välja õlavalu puhul. Sõin, magu kannatas seda ilusti. Aga õlg paremaks ei läinud (seal on hoopis põletik, mitte kulumine). See-eest oli mul juba mõnda aega aeg-ajalt probleeme põlvedega. Seda häda ma ei olnud veel arstile kurta jõudnud. Ja oh imet, põlved käisid peale seda kuuri täitsa ilusti. Kui ma siis tükk aega hiljem muuhulgas põlvedele artroosi diagnoosi sain, tuli välja, et glükosamiini söömine oli minu teadmata õla asemel põlvi parandanud 🙂

    Meeldib

  17. lendav said

    Tablettidega oli mul üks häda küll. Nimelt neid, mis esimesena välja kirjutati, pidin võtma 3x päevas ja vist vähemalt 2 kuud järjest. Aga mul ei seisa ju meeles! Kui palju kordi ma lugesin tablette üle ja arvutasin, palju neid peaks veel alles olema ja kas ma lõunase tableti olen juba võtnud või mitte… Täitsa stressi tekitas.

    Meeldib

  18. lendav said

    Aga söömist ei pea niiviisi meeles pidama, kõht läheb täitsa ise tühjaks. Tuleb ainult sobivaid asju süüa 🙂

    Meeldib

  19. nodsu said

    vbla aitaks tabletisöömist meeles pidada, kui süüa neid muu söögi otsa.

    Meeldib

  20. lendav said

    Hommikuti ja õhtuti ei olnudki väga probleemi, aga lõunad ei ole mul sugugi alati ühes samas kohas ja samal ajal. Aga muidu neid peakski võtma peale sööki – on maole leebem.

    Meeldib

  21. Teresa said

    Bioglükosamiin ärritab just happelist magu. Nagu mul midagi muud oleks. Mul oli valida põlvevalu või maovalu vahel. Kuna ma ei teadnud, et võin valida, siis sain maovalu.

    Meeldib

  22. nodsu said

    äkki on siis mõistlikum ikka sülti süüa hoopis.

    Meeldib

  23. […] kord rõõmustasin artroosi üle; esmaba tulin rõõmsalt koju: “Mul on […]

    Meeldib

Lisa kommentaar