Ahaa-elamus: stiihia

august 4, 2017

Keegi võttis kunagi seltskonnas jutuks, kust tuleb “stiihia” sõna. Keegi ei teadnud. Pakuti, et vene keelest, aga jäädi jänni seletamisega, kust see vene keelde tuli.

Vene sõna kohta ei tea ma siiani, aga komistasin ühes Kreeka kohtuasjas sõnale “στοιχείο”, mis tuleb vanakreeka sõnast “στοιχεῖον” ‘üksus reas, komponent, element’, mis omakorda tuleb sõnast “στοῖχος” – ‘rida, rodu’, mis on seotud sõnaga “στίχος” (kah “rida”). “Stohhastika” tuleb samast tüvest.

Nii et kui “Hernerhirmutise” raamatus kirjeldatakse, kuidas Šmakova väänles ja pöörles, “tants oli tema stiihia”, siis öeldakse pmst, et ta oli omas elemendis. Või miks mitte “tants oli tema rida”.

Tegelikult pole seda infot ka vene “стихия” kaudu raske leida – vt Wictionaryst, aga kuna vene keeles ei ole alati lihtne guugeldada, las see väike triviaalsus olla siitki leitav.

Tuleb endiselt möönda, et Gerald Durrellil on õigus: hea on harimatu olla, siis saab kogu aeg üllatuda.

3 kommentaari to “Ahaa-elamus: stiihia”

  1. Mann-Maali said

    Meie võõrsõnade leksikon pakub veidi teistsugust seletust, mis tugineb looduse põhielementidele: http://www.eki.ee/dict/vsl/index.cgi?Q=stiihia&F=M&C06=et
    stiihia (vn стихия < kr pl stoicheia algosad, elemendid)
    1. iseeneslikult toimiv, hrl ohtlik ja purustav (loodus)jõud, nt torm
    2. fil looduse põhielemendid Vana-Kreeka materialistidel: tuli, õhk, vesi ja maa

    Meeldib

    • nodsu said

      sama seletus ju. et stoicheia on element.

      Wiktionary seletab lihtsalt põhjalikumalt lahti: et mitte lihtsalt element, vaid üks element mingist reast või jadast (tuli, vesi, õhk, maa on üks selline rida).

      Meeldib

  2. Mirjam said

    Appi, ja стихотворение? “Rea” tähenduse kaudu leidub ju täiesti loogiline seos. Tõepoolest, abivalmis Wiktionary kinnitab kahtlust: https://en.wiktionary.org/wiki/%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85#Russian
    Kui tore!

    Meeldib

Lisa kommentaar