Esteetidel on tulevikku

september 3, 2018

Suvel kutsus ema meid oma sünnipäeval natuke tantsima, natuke tantsu õpetama, tegime siis paar barokinumbrit ja õpetasime mõnda lihtsamat külalistele ka.

Külaliste hulgas oli täditütre kolmeaastane poeg, kelle jaoks oligi sellel peol kaks eredat elamust: üks oli meie tants, teine oli paprika, mida ta sõi elus esimest korda.

Nüüd käisime A.-ga isa sünnipäeval, kus külas oli sama laps; seekord oli tal üks tähtis elamus mustikaga marmorseks värvitud vutimunade söömine; ja teiseks tuli välja, et ta oli olnud elevil, et tuleb tädi Notsu, sest siis saab äkki tantsida. Kahjuks tantsimiseni ei jõudnud, nüüd polnud nii palju tantsuruumi ka. Aga ikkagi! Laps igatses barokktantsijaid taga!

Mul on üks vana sõber, kes on regulaarselt mures, et nooremast põlvkonnast tulevad uuspuritaanid, kes hülgavad kõik esteetilised naudingud, riietuvad ainult praktilisse kotiriidesse või jõhvsärki, söövad ainult kõhu täitmiseks ja laseks sellegi söögi võimalusel toitelahusega asendada. Loodetavasti annab keegi talle nüüd teada, et on sirgumas uus põlvkond, kes 1) armastab huvitavaid toiduaineid; 2) hindab barokki.

4 kommentaari to “Esteetidel on tulevikku”

  1. _kaur_ said

    Lase sel vanal sõbral reaalsete laste v noortega kokku puutuda. Mida iganes, aga puritaanluses neid küll süüdistada ei tasu.

    Kusjuures on ju täiesti ok toitelahust süüa ja kottriideid kanda. Kokkuhoitud aja / raha saab kulutada hedonismile mingis muus valdkonnas.

    Meeldib

  2. nodsu said

    Ma arvan, et ta peab silmas ökopuritaanlust: tuleb loobuda pea kõigest, sest pea kõik ressursid on nagunii maailmast otsas. Kui just ei taha maakera pauguga õhku lasta.

    Unustades, et on kenake hulk naudinguid, mis ei ole eriti ressursinõudlikud, ja teisest küljest: on hulgaliselt ressursilaristamist, mis pole põrmugi luksuslik ega hedooniline.

    Epikuros elas meie mõistes kaunis kasinalt ja oli ometi hedonist ja mitte mitte lihtsalt, vaid temast sai lausa vapihedonist.

    Meeldib

  3. _kaur_ said

    Sa näed seda meie põlvkonna lastes? Seda öko—?
    Kui see väljendub Telliskivis ökoõlu joomises, siis võid oma sõpra rahustada, see on lihtsalt uus silt tavalise tarbimise küljes.

    Meeldib

Lisa kommentaar