Piimakohv

detsember 20, 2018

Reisides saab ikka uusi kogemusi. Tallinnas avastasin näiteks poole kruusi pealt, et kohv on piimaga.

Kui inimene on silmitsi seletamatuga, hakkab ta kahtlema endas ja kogu maailmas.

Kas ma küsisin kogemata piimaga kohvi? Mõtlesin, mis ma mõtlesin, kuidagi ei suutnud meenutada, mis sõnastuses ma täpselt tellisin.

Kas kohv oli alguses must (crema oli nagunii peal, selle alt ei paistnud), aga kui ma vetsus käisin, tuli keegi ja trollis mulle piima kohvi sisse? Mõtlesin, mis ma mõtlesin, kuidagi ei suutnud meenutada, kas ma käisin vetsus enne kohviga alustamist või millalgi keskel ja kas kohv oli kohe alguses piimane või mitte. Maitsemälestuse peale ei saanud loota. Kui inimene on ainult kaks tundi maganud, maitsevad kõik asjad nagunii imelikult.

Või kas Kalamajas joovad kõik lattet, nii et kui küsida täpsustamata kohvi, saab automaatselt latte? Mul polnud küll sel hetkel ega pole praegugi õrna aimugi, mismoodi peaks täpselt maitsema latte.

Kuna ma olin seda juba natuke aega joonud, oletatavasti kõige piimaga tükkis, otsustasin, et joon ta lõpuni ja küsin midagi täpsustamata teise kohvi veel. Ja seekord jälgin kohe sihilikult oma sõnastust, küsin kindlasti lihtsalt “väikese kohvi, palun,” ja vaatan, mis juhtub! Ja hoian seejärel silma peal, keegi ei pääse vahepeal mu tassi kallale! Teaduslik mõtteviis, empiirilised meetodid, kontrollitud tingimustes katsed!

Tuli väike kohv, piimaga. Ja mu peale langes taipamine, et see ei seleta midagi: võib-olla küsisin ma esimene kord ikkagi piimaga kohvi ja loomulikult annab lahke müüja mulle nüüd juba seda, mida teab mind tahtvat. Et ma tunneksin end turvaliselt, et ma teaks, et minu vajaduste peale mõeldakse.

Võib-olla on Kalamajas seadus, et kõigile tuleb anda lattet, kui midagi muud ei küsi. Kui see nüüd ikka üldse oli latte. Võib-olla on hoopis mingi teine seadus? Vähemalt selles võisin kindel olla, et cappuccino-seadus see ei ole, cappuccino‘t olen ma elus varem kohanud.

Võib-olla on selles kohvikus nagu “Viie veaga noormehes” nende pudelitega, kus vesi veiniks muutub – tass on kaetud patenteeritud piimakeraamikaga, mis teeb esimesel paaril tuhandel kasutuskorral mustast kohvist piimakohvi, kui see tassis minutikese seisab. Mul oli lihtsalt piisavalt värske tass, nagu uuele kliendile paslik tervituseks anda. Vanad tassid antakse kundedele, kes nagunii uuesti tulevad, võib-olla koguni oma piim kaasas.

Võib-olla peitus selles universumi – või kohvikupidaja – või masinoraakli – varjatud sõnum. Kohvisid on mitmesuguseid, masin annab igaühele selle kõige õigema. Sina oled espressoinimene. Sina latteinimene. Sulle tuleb üldse kakao. Joo ja mõtle, mida see sinu kohta ütleb.

18 kommentaari to “Piimakohv”

  1. Lattet ei anta pisikeses kruusis üldiselt. Ja see on teine asi, kui piimaga kohv, väga teine.
    Cappucino on phmt espresso + hulk kuuma piima. Latte on tavaline kohv hulga kuuma piimaga. Väikesesse tassi ei mahuks seda nii palju, et kohv üldse kohv oleks.

    Meeldib

    • nodsu said

      vat esimene oli selgelt kruus. Veerandliitrine või suurem.
      Teine tavalise kohviku-kohvitassi mõõtu (aga mitte nii väike nagu espressotass).

      Tõenäoliselt oli piim kuum, sest ma kujutan ette, et muidu oleks kohvivaht peal ära hajunud.

      Café au lait?

      Meeldib

  2. ep said

    Viinis oli küll nii, et kui küsisid lihtsalt kohvi, said piimaga kohvi. Ja pidadagi nii olema. Minu jaoks oli see probleem, sest piim ei sobi mulle üldse ja saksa keelega on ka kehvasti.

    Meeldib

  3. Teresa said

    Teine salapärane lugu on erinevatel maadel joogi kogusega. Tellid sa Saksamaal ühe õlle, saad sa 1 l õlut. Tellid sa Hispaanias (vähemalt 15 aastat tagasi) ühe õlle , saad 250 ml klaasikese, mis ilmselgelt on isegi mulle vähe. Saksamaal või tellida muidugi tagasihoidliku 0,5 l, aga Hispaanias naisterahval
    vist topelt õlu tellida ei sobiks.

    Meeldib

  4. nodsu said

    Mulle meeldib see konsensus siin – kõik paistavad vaikimisi olevat seisukohal, et Kalamaja (kui just mitte kogu Tallinn) on välismaa.

    Meeldib

  5. nodsu said

    Tallinnas käimisest: 25. dets õhtul võiksin ka natuke linna peal ringi tšillida – pärast seda, kui sugulased juba lõbustatud, ja enne, kui ma tagasi sõidan.

    Meeldib

  6. Morgie said

    Ma lugesin postituse pealkirjaks “pimekohv” ja mõtlesin, et milline tore uus elamusteenus. 😀

    Meeldib

Lisa kommentaar