Anatoomiat algajatele ehk kuidas ma vaba õhtut veedan

jaanuar 29, 2019

Tervitusi peegli tagant jälle, nähtavasti istub mulle viimasel ajal blogimine just olekus nimega “neli tundi maganud”.

Mul on isegi võimalus kirjutada traditsiooniliselt tänapäevaselt blogosfääris levinult? naiselikul teemal: enda kaalumine.

Sest ma kaalusin huvi pärast, tulin tuppa tagasi ja ütlesin A.-le, et mina kaalusin täna 70 kilo, kui palju tema kaalub?

A. ütles, et natuke üle 65, ja lisas oma mahedal malbel toonil, mida saatis väljendusrikas pilk suurtest kurbadest silmadest: “Aga mul ei ole selliseid suuri tisse ka.”

Mispeale mind hakkas vältimatult painama, kuidas välja selgitada oma tisside kaal, ja ei osanud kuidagi leida muud lahendust, kui et peaks nad enda kaalumise ajal pesumasinale toetama ja vaatama, kui palju kaalunumber tavalisest erineb. Võtan kaks numbrit, lasen triikrauaga üle ja küll ma siis näen! Sest eks ta ole meil ju hirmus täpne kaal nagunii, selline, millel osuti juba jalaga vastu minnes paigast ära läheb. Või kui ta põrandal teise kohta liigutada, magnetjõujooned, ma ütlen.

Unustasin hea idee seejärel ära, aga kui jalgu pesema läksin, tuli meelde ja proovisin järele. Ja te ei kujuta ette, millised ootamatud raskused mind tabasid! Läksin kohe ja kaebasin A.-le ära, et kui me tahame selle teadusliku katse ära teha, tuleb seda teha kahekesi.

Nimelt (trummipõrin) vaadake, rinnad on mul esiküljel. Aga kas te teadsite, et ka silmad on esiküljel? ja pealekauba on silmad kõrgemal?

Mis tähendab, et kui ma tissid pesumasinale toetan (siinkohal on sobiv lehvitada üheksakümnendate naljadele väliseestlaste keelepruugi üle à la “kallis, tambi tissid sinki”), varjavad nad koos pesumasinaga minu vaate kaalule.

Mis omakorda tähendab, et kui ma tahan selle katse korralikult ära teha, pean A. ära moosima, et ta mul kaalunumbrit lugema tuleks. Ja mis veel siis, kui ta luiskab?

Kas ma pean katset eri assistentidega kordama, et usaldusväärseid tulemusi saada? Mismoodi korraldada sel teemal korralik teaduslik topeltpime katse? Kas ma pean leidma platseebogrupi? Milline tegur tuleks sel juhul asendada platseeboga?

Mida teeksid, lugeja, selles olukorras sina?

21 kommentaari to “Anatoomiat algajatele ehk kuidas ma vaba õhtut veedan”

  1. marca said

    Ma valetaks, kui ma ütleks, et pole selle peale mõelnud. Mul pole jälle kodus kaalu, et oma ideid katsetada. Kas nii ei saaks, et tõstad kaalu nt pesumasina peale ja asetad siis ainult tissid sellele? 🙂

    Meeldib

  2. lendav said

    Ma võtaks assistendi rindu hoidma, see on kindlasti palju mugavam variant kui pesumasin. Teine variant on kaaluda tissi käega, siis tõsta midagi eeldatavalt sarnase kaaluga eset, korrata, kuni tulemus tundub usaldusväärne. Katses võiks osaleda täpsuse huvides ka assistent ja võrrelda oma käekaaluga. Mina olen suhteliselt väiksetissiline, niiviisi katsetades olen kallimaga koos jõudnud tulemusele, et umbes 350-400gr (üks rind).

    Meeldib

    • lendav said

      Asja teeb keerulisemaks muidugi see, et tiss ei ole ainult rippuv osa. Rinna kude algab juba üsna kõrgelt pihta ja on paris laias ulatuses torso küljes kinni. Kuidas seda eraldi kaaluda? Ega vist ei saagi, tuleb arvestada oletuslikult.

      Meeldib

  3. Mürmik said

    Võiksid proovida ka kobamisi pildistada kaalu näitu.
    Kahtlemata on huvitav teada, kas A. luiskaks ja kas ta luiskaks tissid raskemaks või kergemaks 🙂
    Kui arvestada sellega, et kaal on ebatäpne ning kehakaal päeva jooksul kõigub, siis tulemus ei olekski ilmselt päris sama.

    Meeldib

  4. Teresa said

    Kui tissid ise on nagu kaalupommid, siis ei loe see keha küljes olev rinnakude enam midagi. Mul oleks ka tissidest põhjustatud suurem kaal mingiks lohutuseks, kui keskpaigas ei oleks kena päästevööd.

    Meeldib

  5. nodsu said

    Proovisin täna pesumasina uksele toetades, sest sellest ulatub üle vaatama. Olenevalt toetamise asendist oli vastus 2-3 kg, aga see tundub siiski raskestiusutav. Vbla toetasin ma kogemata ka muu kere raskuse sinna peale.

    Meeldib

    • nodsu said

      Hm. Seal antud tabeli järgi (kui ma ikka oskasin UK suurusnumbreid õigesti meetermõõdustikku konverteerida) peaks mul olema kumbki enam-vähem 1,7 naela (=0,77 kg), mis teeb kokku natuke üle pooleteist kilo. Aga kohe seal sabas väitis keegi, et D korviga kaaluvad rinnad 15-23 naela, mis on tunduvalt rohkem – ja mul on E kuni F korv.

      Meeldib

    • nodsu said

      ok, ja siin ütleb, et üks E-korvi rind kaalub keskmiselt 1 kg. Kuigi see on väga väheütlev, sest olenevalt rinnaalusest ümbermõõdust tähendavad need A-, B- ja C-tähed väga erinevaid absoluutväärtusi – need tähistavad ju rinnaaluse ümbermõõdu ja rinnaümbermõõdu suhet.

      Meeldib

    • nodsu said

      igatahes paistab enne veega solberdama asumist, et 2 kg on isegi päris usutav.

      Meeldib

  6. Kaur said

    Teiseks. Leia viis tisside mahu mõõtmiseks. Näiteks aseta nad kaussi (leia ise asend). Kalla kauss vett täis, nii et üle ääre ajab. Eemalda tissid. Kalla niipalju vett juurde, et kauss taas täis saaks (näiteks mõõtekannuga). Korruta rasvkoe tihedusega (0.9 kg liitri kohta). Olemas.

    Meeldib

  7. Selge Silm said

    Siin on vaja sellist “kuldse käega meest”
    kellel käed mitme masina eest 🙂

    Meeldib

  8. Tom said

    Võta onu Archimedes appi ja pane tissid sinki. Leiad ruumala, ning googeldades, rasvkoe erikaalu (natu alla vee, ehk 1.0 g/cm3) saad lihtsalt arvutada kaalu 😉

    Meeldib

    • nodsu said

      Kaur jõudis sust ette!

      See on kindlasti kõige täpsem jah, ma pean ainult vaatama, kust ma leian piisavalt horisontaalse pinna, kuhu see kauss panna. No ja piisavalt ühtlase kõrgusega kausi ka.

      Üks eksitaja on küll see, et rinnad ei koosne ainult rasvkoest, seal on näärmed ka; ja sõltuvalt hormoonide seisust rohkem või vähem vett. Ühesõnaga, nende täpset koostist tean ma sama halvasti nagu terve oma keha oma.

      Meeldib

  9. ritsik said

    Selle ülesande võiks Raketi saatesse välja pakkuda 🙂. A kuna seal ikkagi sündsad noored, siis vbla panna neid nina kaalu arvutama vms.

    Meeldib

    • Kaur said

      Oh, sihuksi kastist-välja mõtlemise ülesandeid on ilm täis. “Sul on jalgpall, kass ja käekell. Mõõda või arvuta välja jalgpalli kaal” jne.

      Klassikaline küsimus on “mitu pinksipalli mahub Boeing 747 sisse”.

      Meeldib

  10. Kerli said

    Aitäh, nodsu, tervistava kirjutise eest. Ses mõttes, et naer pidavat terviseks olema. Ja ma sain siit kohe mitu sõõmu tervist 🙂

    Meeldib

  11. murca said

    Kui tissid saab pesumasina peale tõsta, peab sinna saama tõsta ka kaalu. Ja siis tissid selle peale. Kas sellisel moel ei näeks kaalu näitu ise vaadata? Või olenevalt tisside liikuvusest ja tõstetavusest, äkki saaks heita vannitoa põrandale mingi õige kõrgusega asja peale (rullis käterätt?) külili ja siis püüda üht või teist rinda kaalule panna?

    Meeldib

Lisa kommentaar