Kodus, tööl või kuidas keegi: IV osa, salakaubana mitmesegaseid mälestusi

aprill 20, 2020

(Eelmine osa on siin, selle juures on ka lingid varasematele.)

See osa kuulub sarja mõnes mõttes sohiga, sest siin saavad sõna inimesed, kes kogemuste jagamise üleskutset peaaegu tähelegi ei pannud, sest nii palju muud huvitavat oli kirjutada – ah mingi kriis oli või, vaata parem, mis lahe artikkel/koomiks/noot!

Mis teeb mu südame soojaks, sest meenutab nii kiiduväärselt Russelli tuttavat filosoofi Branislav Petronijevići, kellele ma korra varem viitasin – keda see maailmasõda huvitab, kui tahaks ruumi punktide arvu välja selgitada.

Ühtlasi meenutab see mulle toredaid mälestusi ajast, mil ma end päriselt palju isoleeritumana tundsin. Olin Budapestis, ära lõigatud nii oma kodusest raamatukogust kui ka tavalisest tutvusringkonnast – tegin leevenduseks endale lausa meiliaadressi, esimese oma elus!, aga vahetasime ka päris kirju. Päriselus nägin peamiselt ainult toakaaslasi; mul oli vähem teha kui kunagi, sest ma olin Tartus olnud aktiivne õppur, aga nüüd oli ametlikke loenguid ainult kord nädalas. Sebisin endale eri õppetoolide tunniplaanidest aineid juurde ja nägin neis loengutes ka toredaid inimesi, aga sellest oli ikka natuke vähe; see oli see periood, mil ma käisin vahel ööklubis tantsimas, et seal võõrastega trügides natukenegi kehakontakti saada.

Igatahes sain ühel hetkel teada, et seal linnas elab paar prantsuse tuttavat (Debreceni suveülikooli ajast) ja neist ühega hakkasin ma regulaarselt veini joomas käima, sellises odavas veinikeldris, kus veini telliti poole liitri või liitri kaupa (enam seal seda veinikeldrit ei ole).

Ta vääriks üldse omaette postitust, sest on nii tore inimene, aga praeguse teema juures on oluline, et ka tema armastab keeli õppida. Ta kasvas juba mitmekeelses keskkonnas üles: hispaania pagulasena Prantsusmaal katalaani külas – kodus rääkis hispaania, küla peal katalaani, koolis prantsuse keelt (ega te ometi ei arvanud, et Prantsusmaa oma ajaloolistele regionaalsetele vähemustelegi omakeelset õpet pakuks?). Siis läks ja õppis inglise filli, see läks igavaks, võttis hoopis ungari keelt ja läks Ungarisse prantsuse keele õpetajaks. Niiviisi ma teda kohtasingi, me käisime Debrecenis samades keeletundides.

Veerev kivi, nagu ta on, oli ta selleks ajaks, kui me Budapestis uuesti kohtusime, jõudnud hakata mõtlema, et õpiks õige veel mõne keele. Võtaks õige eesti või soome keele – selle järgi, kumba riiki kergemini õppima ja tööle pääseb, mõlemat parem ei võta, sest segi võivad minna. Niisiis nägin ma teda uuesti siis, kui ta tegeles eesti keele maitsmisega.

Mina olin tollal hädas oma varakahekümneste armumistega; tema oli jälle keerulises suhtes oma ungarlasest pruudiga ja vist juba otsapidi lahkugi minemas.

Igatahes – ja see jätkab ka Ritsiku kommentaariumis alanud “Kuidas läheb?”-teemat – algasid meie veinijoomised umbes nii:

“Kuidas sul on?”
“Sitasti. Sul?”
“Mul on ka sitasti. Aga vaata, ma lugesin siit, et teil on sellised huvitavad sufiksid…” (näitab raamatut.)

Ja seejärel rääkisime me õnnelikult tund või paar grammatikast.

Nende veinijoomiste ajast on pärit ka see tore lugu, kus ta – Ramos on ta nimi, mis ma siin ikka asesõnadega keerutan – hakkas rääkima, et ta luges midagi ühelt eesti keeleteadlaselt, ma kindlasti tean, hästi kuulus teadlane, Polarist.

“Polarist? elu see pole kuulnud.”
“Ikka hästi, hästi kuulus. Pol Arist. Oota, ma kohe kirjutan.”

Paul Ariste.

***

Igatahes. Kui ma kogemuste kogumise välja hõikasin, ei reageerinud meie kunstnik EV alguses üldse, aga siis helistas umbes nädal aega hiljem; mainis põgusalt, et on segaste külmetushaiguse sümtpomitega kodus karantiinis ja sellepärast natuke mures jah, aga leidnud ühe huvitava inglise maskietenduse kirjelduse ja kas see on seesama, kus ma kunagi Poolas mängimas käisin. Leppisime kokku: tema saadab mulle maskietenduse lingi ja mina talle artikli Hispaania barokktantsude “madalatest” žanridest (sellest, et kui neid tantse kirjeldatakse Hispaania allikates eksootilisena, siis võib see olla lihtsalt omaenda madalkultuuri projitseerimine teistele rahvastele, “üks korralik hispaanlane küll niiviisi ropult ei tantsi”).

Pealekauba saatsin talle lugeda ühe saksakeelse lingi, millest ma ise hästi aru ei saanud, ja küsisin, kas see on õukonnaballett, mispeale tema vastas

Saksakeelne on jah õukonnaballett, kirjeldus tagantjärele ja on kirjas, mis rolli keegi õukondlane mängis. Selle tegelaste loetelu võiks naljapärast välja kirjutada, igatahes esinevad seal kolm preisi voorust (Preußische Tugenden) nagu Redlichkeit (see on ausus ja veel midagi), Auväärsus ja Püsivus (tegelikult “Lojaalsus Muredes Ja Raskustes”, mulle tulevad “heade ennete” motikamehed meelde 🙂 ) ja hiljem Veenus, graatsiad ja kolm väikest armastusjumalat jne jne.

ning arutas, et

Huvitav, mis eesmärgiga neid kirjeldusi välja anti. Kas olid nagu tänapäeval ürituste fotokroonika, sellised asjad, mille juures mälestusi heietada ja muljeid vahetada või. Ainult ilma piltideta.

Ma oskasin seepeale peale kirjutada ainult seda, et ka Negri on oma raamatusse lavastuse kirjelduse pannud:

Kui Negri seal ise üks lavastaja oli, siis oli see tema jaoks vbla nagu portfoolio osa. Ja namedropping on muidugi CVs kasulik.

EV tegi seejärel Saksa õukonnaballeti tegelaste kohta detektiivitööd:

[P]äris huvitav materjal tundub uurida. Et kes keda mängis, väärikamaid tegelasi paistavad olevat mänginud väärikamad õukondlased ja suvalisemaid paažid ja kammerjunkrud ja lihtsalt perekonnanimega antud tegelased. Täitsa mitu inimest mängib kolme-nelja rolli. Sisenemine on tantsuga ja tekstidel on vahetantsud mõnikord ja mõnikord laulud. Kirjeldused on väga üldsõnalised.

ja kirus:

Pagana Saksa vürstisuguvõsakesed, kes panevad igas harus lastele samu nimesid. See ballett on kolmas, lõpuosa palju mastaapsemast asjast, mis oli pulmapidustuste meelelahutus, ühtlasi sisaldades õpetlikke mõtteid, täpselt nagu varasemad Firenze intermeediumid – sellele eelnes kaks vist puht-sõnalist näidendit.

/…/

Need, kes abiellusid 1669. aastal, olid … Saksi-Gotha-Altenburgi hertsog Friedrich I ja Saksi-Weissenfelsi Magdalena Sibylla ja neil oli kari lapsi. Muuhulgas esivanemad sellele Coburgi suguvõsale, kust on tulnud Briti valitsejad Victoria ja Albert.

Selline pealkiri balletil: “Üksmeel tugevdab abielu: ehk / Kordaläinud abielu ballett: pühendatud kõrgest soost ühteheitnutele hiilgavaimale printsile ja isandale Friedrichile, Saksi hertsogile [järgneb loend, milliste maade ja linnade isand ta on] ja hiilgavaimale printsessile ja preilile Magdalena Sibyllale, Saksi hertsoginnale [järgneb sarnane loetelu nagu ta abikaasa puhul] mis on kõrgest soost perekondade tavalise kombe kohaselt kõige suurema pidulikkusega [hochfeierlich] ette kantud 14. talvekuu päeval 1669. aastal kõrgeaulises Magdeburgi residentslinnas Halles”.

Pealekauba saatis ta lingi huvitavale magistritööle Firenze karnevalilaulust, ühesõnaga, meil läks lappama nagu tavaliselt.

Ja alles 7. aprillil, kui ma trupilistis uuesti küsisin, kas keegi tahab midagi lisada, tuli ka EV-l meelde, et õigus jah, mingid kogemused, ja ta kirjutas (lisan ise selguse huvides, et ta elab töö ajal kahe linna vahet):

Ma siis ka vastan midagi. Teatrimaja läks karmilt kinni ja esimesel nädalal ei olnud veel selge, millised on otsused töö kohta, kas tulevad puhkused jm. Lugesin iga päev meili, et otsustega kursis olla, ja tegelesin kokkulepete muutmisega ning näituste graafiku ümberkorraldamisega, sest see oli ainuke, mida sai distantsilt teha.

Kodus olemisest oli nii palju kasu, et ma sain suhelda oma tütrega, kellel on lõpetamine ja sellega seoses palju segadust. Niivõrd-kuivõrd olen abiks olnud.

Aga et mul on alates Viljandisse tööle minemisest jäänud tohutult tegevusi ripakile, siis mõnega nendest olen küll otsad kokku tõmmanud. Hea seegi.

Ning lisas paar päeva hiljem:

[M]a pean vist täiendama oma juttu sellega, et mul tööl oli enne katkestust ridamisi selliseid tulekahjude kustutamisi ja olulise tähtajaga tegevusi ja vahetevahel oli päris pingeline. Lootsin selle peale, et märtsi teise poolde kavandatud Poola-reis aitab veidi hinge tõmmata, selline aktiivne puhkus, aga ikkagi puhkus. Ja minu jaoks oli niisiis karantiin, kui esialgu tekkinud ebakindlus välja arvata, paras õnnistus – saan tegelda kaunite kunstidega, vanade digitud raamatute uurimisega ja muude kasutute tegevustega, mis pakuvad hingele ometi nii palju. Täitsa vaba inimese tunne juba on tekkinud (tähenduses vaba inimene vs ori).

Tõesti-tõesti – kahe kogemusekirja vahepeal oli ta jõudnud ümber kirjutada paar sekventsinooti hiliskeskaegsest Soome-Jaagu koostatud “Piae Cantionese” nimelisest laulukogumikust ja lisas nende kohta:

Muusikateadlane Timo Mäkinen arvab – ma pole seda artiklit lõpuni tõlkinud, ta viitab mingitele 17. sajandi allikatele, Masku Hemmingile – et nende järgi tantsiti koolides mõõkade, keppide ja pajupuudest tehtud kaartega umbes nii nagu selles videos. See näeb välja sellise asjana, mida oleks lahe kuskil koolis teha, kus on palju samas vanuses inimesi. Nagu näha, Soomes on tehtud ka Piae cantionese muusika järgi.

Selline teistmoodi kriisikirjavahetus niisiis.

***

Siin vahel kommenteerinud Rebane – oh, kuidas ma tahaks, et ta ka ise blogiks! – oli aga kriisi algusest peale mulle meelelahutuslikke linke saatnud nagu tavaliselt – talle võlgnen järeletehtud kunstiteoste galerii, millele ma korra varem juba linkisin – ja kirunud halbu tõlkeid, mida tema toimetama peab (või isegi kui ei pea, toimetab kasvõi mõttes, sest see on tema loomus).

Kui ta oma kriisikogemustest soostus kirjutama, oli see selline (tema idiosünkraatilises kirjapildis, mida ta kasutab siis, kui parajasti ei keeletoimeta):

minu elu pole mitte kuidagi mitte ühtegi kanti muutunud
ainultet enne oli pühapäeviti natuke piinlik preestrit kurvastada ja missale mitte minna, nüüd on rahulik.
proffesioonaalne prokrastineerija

vt ka: wuhani koomiks, küsimused inimestele; otaku vastus: mis karantiin?

ja lisas paar tundi hiljem:

p.s. oh, ainult see, et j. mälumäng jäi ära, see oli kord kuus jaanuarist mingi aprillini vist. jaanuaris oli, pärast jäi ära.
mistõttu mul on vist mitu kuud pea pesemata sest kui ei pea välja
minema ja pead kasutama siis mistarvis.

jaüldse et enne oli kohustus vahel sotsialiseeruda ja nt linnas käia,
enam pole.

maütlen, pidu sotsiofoobide tänavas – kui väga igav hakkab võib ju
helistada.

Kui ta mulle tolle Wuhani koomiksi linki otsis, komistas ta paraku nõmeda USA uudise peale sellest, et haiglates kärbitakse seal meedikute palku, sest koroonapatsiendid on nähtavasti vähemkasumlikud kui need muud, kes nüüd on ajutiselt kõrvale jäänud. Nagu Rebane märkis, “väga harva kui mul miski usa uudise peale suu enam lahti viitsib vajuda aga…”. Äriloogika rõõmud.

Aga et millegi lõbusamaga lõpetada: kui üks meie ühine tuttav, kellele ma loodan siin samuti varsti sõna anda, kurtis, et tal tuli autoritaarsete režiimide tõhususes pettuda – selle asemel, et nahkhiirte müüki keelata, keelas Hiina hoopis loomaturgude pildistamise – saatis Rebane, kuuldes märksõna “autoritaarne”, seepeale Vene hümni ragtime-variandi. Mis, mööngem, kõlab niiviisi hoopis sümpaatsemalt.

(Kanada ja Saksa omad on ka, aga eks selline kaver on ikka seda naljakam, mida tuttavam hümn on.)

Ning veidi hiljem saatis ta Vene taieste mimikeerimise galerii.

***

Võimlemisõpetaja ei saatnud üldse oma kogemusi, vaid hoopis kolm ülikooli kliinikumi võimelmisvideot:

Harjutusprogramm eakatele inimestele kestab 12 minutit ning selle eesmärk on aktiveerida südameveresoonkonda ja olulisemaid lihasgruppe.
Harjutusprogramm kontoritöötajatele on koostatud eesmärgiga aktiveerida lihasgruppe, mis on sundasendi tõttu pidevas pinges või alaaktiveeritud. Programmi kestus on 8 minutit.
Harjutusprogramm kehaliselt aktiivsetele inimestele on kolmest pikim, 20-minutiline treeningvideo, mille eesmärk on aktiveerida südameveresoonkonda ja olulisemaid lihasgruppe.

Ja keeleteadlane K saatis – ise Facebookis olematagi! – kunstiteoste järeletegemise FB-galerii

***

Mul on ikka toredad sõbrad, vaatan ma.
Tervitan neid burgundia hiliskeskaja tantsumuusikaga.

26 kommentaari to “Kodus, tööl või kuidas keegi: IV osa, salakaubana mitmesegaseid mälestusi”

  1. Teresa said

    Asjasse suhteliselt vähe puutuv arendus saksa nimede kohta, mis kehtib ka madalamatel aadlikel kui vürstid. Meie suguharu üks baltisaltisakslasest esiisa kannab sellist ees ja perekonnanime, et ei leia tema konkreetset kohta vastavas vahmiilis, kuigi isegi oletatav sünniaasta on teada.

    Meeldib

  2. nodsu said

    Lingin ka kunstiblogi – seal on eri sakkide all eri teemad, kõik huvitavad. Mulle kui vähevisuaalile on seal väga arendav jutt.

    Meeldib

  3. Kaur said

    “Saltatriculis tantsida on väga hariv, päris sageli saab midagi uut teada ajaloo ja kirjanduse kohta.”

    Meeldib

    • ogalik said

      Ma tean täitsa mitut inimest, kes nõustuks sellega. Ja üldse on raske ette kujutada, kuidas ükskõik millist muusalist kunsti on võimalik harrastada nii, et tausta kohta midagi ei tea/huvi ei tunne

      Meeldib

    • Kaur said

      Noh, mul oleks selle “kuidas saab” kohta palju öelda, aga ma parem ei hakka.

      Meeldib

    • nodsu said

      ogalik, ma hakkasin seepeale mõtlema, et kõikvõimalikud teadused on vaieldamatult muusalised kunstid, sest Urania noh. Aga vaestel kujutavatel kunstidel ei olegi oma muusat.

      (A. kommentaar teisest toast “kuni modernistliku kunstini oli, siis kadus ära”.)

      Meeldib

    • ogalik said

      Ma mainisin muusade kunste sellepärast just, et hakkasin mõtlema kujutava kunsti peale – see oli väga väga kaua aega võrdsustatud käsitööga. Kujutavas kunstis on literatuursus ja muu selline liigne konstrueeritus andnud vist pigem halba kunsti – vabandust, tulistan puusalt praegu – seal mängib sõnumi edastamisel sageli rolli intuitsioon, silma ja käe koostöö, oskus traditsioonide tundmine ja oskus leida värskeid seoseid, äkki tuleb veel midagi meelde.

      Meeldib

    • ogalik said

      Aga võtame näiteks tõlkija ja toimetaja töö: avasin postiga kirjastusest saabunud raamatu, Hieronymuse tõlkimiseprogrammi kaasabil sündinud värske üllitise, suvalisest kohast raamatu lõpupoole ja avastasin oma õuduseks, et Rubensi “Le Jugement de Pâris” on tõlgitud Pariisi kohtuks. Ma olen kuidagi väga pettunud.

      Meeldib

    • nodsu said

      ma nüüd nuputan, ega traditsioonide tundmine kujutavas kunstis järsku omas meediumis sama asi ei ole mis literatuursus. ses mõttes, et seos minevikuga.

      Meeldib

    • nodsu said

      aaaaaaaa Pariisi kohus aaaaaaa. pmst oleks küll keiss, et raha tagasi küsida.

      Guugeldasin tõlkijat ja vaadates, mida ta tõlkinud on, tundub selline möödapanek uskumatu (selliseid teevad teatavasti hoopis mõrvarist näitlejannad ja jäävad niiviisi Poirot’le vahele). Äkki tuli autokorrektor pahandust tegema?

      Juhtub muidugi igasuguseid asju. Mul endal läks Brillat-Savarini joonealusesse sisse… ma ei mäletagi enam, kas ma omistasin “Raevunud Orlando” Tassole või “Vabastatud Jeruuusalemma” Ariostole. Brillat-Savarin ajas neid ka ise segi, ta kirjutas ühe teose süžeekäigust, aga teise teose tegelaste nimedega ja nii läks ka minu pea kirjuks (või nii ma ennast välja vabandada üritan).

      Meeldib

    • nodsu said

      Tsitaat ka:

      “Pariis?” küsis ta. “Kuulge, Pariis pole moevallas enam mingi otsustaja. Praegusajal teevad ilma hoopis London ja New York”.

      Nagu mõnikord juhtub, kostsid need sõnad selgesti läbi korraga vestlusse sugenenud vaikuse. Oli äärmiselt täbar viiv.

      Meeldib

    • nodsu said

      annan hagu: kas keskaja kunst ei ole suhteliselt literatuurne?

      Meeldib

    • ogalik said

      nodsu, traditsiooni tundmise all mõtlesin seda, et kaua aega polnud originaalsus mingi väärtus ja tellija pakkus enamasti mingi suurepärase varasema eeskuju välja, eeldamata täpset kopeerimist – tulemus pidi lihtsalt sama hea olema ja kunstnikul jäi küllalt loomingulist ruumi teha selle eeskuju baasil täiesti erinev teos. Aga ega tellija eeskuju siis kohale ei toonud.

      Meeldib

    • nodsu said

      Täiendus: ogalik palus oma pikemad kommentaarid maha kustutada, sest ta tegi literatuursuse teemal ise pika postituse, seal on sama juttu sees, aga põhjalikumalt läbi komponeeritud.

      https://pildipaevikud.weebly.com/pildipaumlevikud/kaaludes-literatuursust

      Meeldib

  4. Rebane said

    ehk: Rebane toimetab kõike mis ei liigu (ja vahel seda ka mis liigub).
    😀
    (ja vaatab vabal ajal netflixist praegu teistjapoolt korda The Big Bang Theory. puhas kuld.)

    Meeldib

  5. ogalik said

    See on üks lõpmata kasulik järjelugu, mis puudutab meie kõigi hüvanguks jagatud linke. Hümnide ragtime-variandid oli küll hea meelelahutus, samuti see wuhani koomiks. Ja võimlemisõpetaja lingitud harjutusprogrammid on lõpuks ometi midagi sellist, kus mingi keepsmilinguga naisterahvas ei kilka võltsilt optimistlikke ergutussõnu, vaid harjutuste näitamine toimub lakooniliselt ja tsiviliseeritult.

    Meeldib

  6. Kaur said

    Need TÜ kliinikumi harjutuste videod on super. Esimest korda elus tekkis mul tahtmine video järgi harjutusi teha. Usun, et hakkan neid iga päev vaatama ja natuke tegema.

    “Eesmärk aktiveerida südameveresoonkonda” on küll üsna arusaamatu, a no olgu siis 🙂

    Meeldib

  7. nodsu said

    Kopin siia ka ühe kommentaari, mille keegi oli juba ise kopinud (Tarmo Jüristo seinale):

    As we enter the next 3 weeks of lockdown here is a summary of the top 30 things you must, or must not, do, say or think.

    1. You MUST NOT leave the house for any reason, but if you have a reason, you can leave the house.

    2. Masks are useless at protecting you against the virus, but you may have to wear one because it can save lives, but they may not work, but they may be mandatory, but maybe not, but health staff absolutely need them, but probably not you, but we forgot to order any masks anyway.

    3. Shops are closed, except those shops that are open. The open shops can only sell essential items, but also non-essential items, such as clothes in Tescos, but clothes shops cannot open.

    4. You must not go to work but you can get another job and go to work.

    5. You should not go to the Drs or to the hospital unless you have to go there, unless you are too poorly to go there.

    6. This virus can kill people, but don’t be scared of it. It can only kill those people who are vulnerable or those people who are not vulnerable people. It’s possible to contain and control it, sometimes, except that sometimes it actually leads to a global disaster.

    7. Gloves won’t help, but they can still help so wear them sometimes or not. You must wash your hands, but you don’t have to wash your gloves.

    8. STAY HOME, but it’s important to go out.

    9. There is no shortage of groceries in the supermarkets, but there are many things missing. Sometimes you won’t need loo rolls but you should buy some just in case you need some.

    10. The virus has no effect on children except those children it effects.

    11. Animals are not affected, but there is still a cat that tested positive in Belgium in February when no one had been tested, plus a few tigers here and there…

    12. Stay 2 metres away from tigers (see point 11).

    13. You will have many symptoms if you get the virus, but you can also get symptoms without getting the virus, get the virus without having any symptoms or be contagious without having symptoms, or be non contagious with symptoms. But we don’t have enough testing kits and so no one will know if you have the virus. You may be able to get the virus again, but maybe not.

    14. To help protect yourself you should eat well and exercise, but eat whatever you have on hand as it’s better not to go out shopping, but it is fine to go out shopping if you need to.

    15. It’s important to get fresh air but don’t go to parks but go for a walk. But don’t sit down, except if you are old, but not for too long or if you are pregnant or if you’re not old or pregnant but need to sit down. If you do sit down don’t eat your picnic, but you can eat snacks.

    16. Don’t visit old people but you have to take care of the old people and bring them food and medication.

    17. If you are sick, you can go out when you are better but anyone else in your household can’t go out when you are better unless they need to go out.

    18. You can get restaurant food delivered to the house. These deliveries are safe. But groceries you bring back to your house have to be decontaminated outside for 3 hours including Pizza…

    19. You can’t see your older mother or grandmother, but they can walk their dog, go shopping or go for exercise and be close to other people, but not close to you.

    20. You are safe if you maintain the safe social distance when out but you can’t go out with friends or strangers at the safe social distance.

    21. The virus remains active on different surfaces for two hours … or four hours… six hours… I mean days, not hours… But it needs a damp environment. Or a cold environment that is warm and dry… in the air, as long as the air is not plastic.

    22. Schools are closed so you need to home educate your children, unless you can send them to school because you’re not at home. If you are at home you can home educate your children using various portals and virtual class rooms, unless you have poor internet, or more than one child and only one computer, or you are working from home. Baking cakes can be considered maths, science or art. If you are home educating you can include household chores to be education. If you are home educating you can start drinking gin at 10am.

    23. If you are not home educating children you can also start drinking gin at 10am.

    24. The number of corona related deaths will be announced daily but we don’t know how many people are infected as they are only testing those who are almost dead to find out if that’s what they will die of… the people who die of corona who aren’t counted won’t be counted. We will only announce some of the people who die of corona virus, and no one knows if they die with the virus, or because of the virus, but don’t worry, we’ve got it all under control.

    25. You should stay in locked down until the virus stops infecting people but it will only stop infecting people if we all get infected so it’s important we get infected and some don’t get infected.

    26. You can join your neighbours for a street party and turn your music up for an outside disco and your neighbours won’t call the police. People in another street are allowed to call the police about your music

    27. No business will go down due to Coronavirus except those businesses that will go down due to Coronavirus. There are loans available for companies that need loans, but companies cannot get the loans they need.

    28. We didn’t need to order extra ventilators from Europe and they emailed the wrong person anyway, but we now desperately need British companies to make us lots more ventilators, but we had it all under control, trust us we know exactly what we are doing.

    29. We must not politicise the issue, but will make a half hour political broadcast every day at 5pm, which is non-political with only politicians from one party that are strictly not political.

    30. We will follow scientific advice and do the right thing at the right time, but no one is allowed to know when the right time is, or what the right things are. And we didn’t follow the scientific advice to start off with but you must follow it now, but we won’t really tell you what it is now, but here’s a chart showing how many car journeys you haven’t made today and that will make it all better.

    Hope that’s completely clear!

    Meeldib

  8. nodsu said

    Kuna siia on nähtavasti tulnud ajakohaste lugemissoovituste jätk, siis riputan siia ka Lutheri katkuaegse kirja.

    https://kjt.ee/2020/04/kas-surma-eest-tohib-pogeneda/

    Meeldib

    • nodsu said

      ja üks A. tuttav jagas fb-s 1920. a tüüfuseepideemia aegset korda:

      Karantiin Koplis, sõjaväe komandandi al-ltn Süllaotsa korraldus 25. jaanuarist 1920:

      KEELAN igasuguse liikumise Koplis kella 9 õhtul kella 6 hommikul

      ÜHENDUSE linnaga keelan ära

      ISIKUTELE, kes haigemajade teenistuses ei seisa, keelan liikumise haigemajade piirkonnas ära

      VABA LIIKUMINE haigetele, sanitaridele ja õdedele väljaspool haigemajade piirkonda on täiesti keelatud

      TRAMVAI seisukoht Bekkeri juures kaotatakse ära

      KEELAN igasuguse haigete käest riiete, pesu ja muude asjade omandamise ära

      MAJAOMANIKUD on kohustatud haiguste juhtumitest viibimata teatama kohalikule politseile

      KÄIMINE on lubatud ainult mööda Kopli teed. Kõrvaliste teede tarvitajate peale antakse tuld

      MINU KORRALDUSI peavad täitma kõik Kopli asutused

      KÕIK nende määruste mitte täitjad saavad väljakohtu kätte antud ehk koha peal maha lastud

      Meeldib

Lisa kommentaar