Hajameelse professori uued seiklused ja kassi kontseptsioonid

mai 25, 2020

Mu varaseim jõulumälestus on selline, kuidas sugulased on meile pühadeks külla tulnud, isa teeb jõuluvana (või ka ei teinud, äkki öeldi, et ta leidis ukse tagant koti kinkidega, aga igatahes tema jagas välja) ja annab pärast minu etteastet, millest ma midagi ei mäleta, mulle suure pikkade jalgadega karu.

Järgmiseks esitas oma salmi või laulu onutütar ja mina andsin seepeale karu enesestmõistetavalt talle, nähtavasti olin ma süsteemi kohta mingid järeldused teinud: loed salmi – karu läheb sinu kätte.

Kerime nüüd lähiminevikku. Hilja õhtul skaipis A. isa teiselt poolt maakera, et mulle õnne soovida. Mina võtsin õnnesoovid vastu; tema liikus telefoniga järgmisse tuppa, et ka A. ema saaks mulle lehvitada. Mina ootan, näen juba ekraanilt ämma, ootan, et ka heli pildile järele jõuaks ja niipea, kui ma tema tere ära kuulsin, soovisin rõõmsalt: “Palju õnne!”

Ja ei saanud enne millestki aru, kui A. mulle külge müksas ja ütles: “Kuule, sinul on ju sünnipäev.”

*

Ma jõudsin just järeldusele, et kui kass käib köögis söögikausi ees edasi-tagasi, ennast jalgu sokutab ja vingub, siis üritab ta meile öelda: “Viige mind söögituppa sööma.” Seda tema söögituba kutsume meie küll vannitoaks, aga noh, vaatepunktide vahe.

Sest me olime küll juba tähele pannud, et kui me ta selleks ajaks vannituppa viime, kui me ise magada tahame, siis läheb ta seal aplalt oma krõbinate kallale, nii aplalt, nagu köögis mitte kunagi. Eile, kui ta köögis kausi ees jauras, mõtlesin ma, et okei, võtame hüpoteesiks, et ta tahab küll süüa, aga mitte siin, toimetasin ta vannituppa ja vualaa. Loom jäigi minust sinna õnnelikult sööma ja keeras pärast sealsamas mitmeks tunniks magama.

Ma ei tea, miks ta sinna küsimiseks ust ei kraabi. Kui ta tahab vannitoa esises esikus (ma ei tea, kuidas seda paremini nimetada, see on ruum, kust pääseb vannituppa, õue ja kööki) lillekastmise vett lakkuda, siis selle eesruumi ukse taga oskab ta küll kraapida. Võib-olla on asi selles, et vannituppa pääsemiseks tuleks saada läbi kahe ukse ja ta arvab, et kraapida tuleb kohe õige ruumi ukse taga.

Või on tal üldse iga avause jaoks ise kombed. Kui ta õuest tuppa tahab, kraabib ta akna taga. Kui ta magamistoa aknast õue tahab, kraabib ta akent või esimest ettejuhtuvat tapeetimata pinda, näiteks pildiklaasi või voodiotsa. Kui ta vannitoa esikusse tahab, siis, nagu öeldud, kraabib ta seda ust. Kui ta on selles esikus ja tahab vannituppa, siis kraabib ta vannitoa ust. Ja kui ta on vannitoas ja tahab välja, siis samuti. Aga kui ta elutoas mõnest uksest õue tahab, istub ta hääletult ukse kõrval ja ootab, et keegi seda märkaks.

Kusjuures elutoas suudab ta küll välja raalida, et istuda võib esiku-ukse taga, sest sealt edasi pääseb õue, aga näe, vannitoa ja selle esiku kohta ta sama järeldust pole teinud.

Või ei ole ta jõudnud lihtsalt veel ära õppida, et kui tal on hinges seletamatu rahutus, siis on vannituba see koht, kus mõnus hakkab. Pole õppinud sinna tahtma, alles kohale jõudes saab aru, et jah, just see!

17 kommentaari to “Hajameelse professori uued seiklused ja kassi kontseptsioonid”

  1. Teresa said

    Meie koer harjub kiirelt mõne rutiiniga ära, nagu näiteks see, et me õhtul tantsime. Kui ühel õhtul ei tantsinud, tuli ta nõudvalt küsima, mis lahti.

    Meeldib

  2. lendav said

    Pikkade jalgadega karu! Mul oli ka! Õde kinkis selle mulle, kui ma olin viiene. See elukas oli hulk aastaid mu truu voodikaaslane külma välisseina ääres. Umbes viieteistaastasena kinkisin selle õetütrele. Ja paar nädalat tagasi nägin õe pool – elukas on täiesti alles! Olid aga nõukaajal vastupidavad mänguasjad.

    Õnnitlused! Ühtlasi meenus, kuidas me siin 8 aastat tagasi mõlemad 100- aastased olime ja matemaatikaga hullasime 🙂

    Meeldib

  3. Morgie said

    Mhmhmh, ma olen ka soovinud inimestele palju õnne puhkudel, mil tuleks õnnesoovid hoopis ise vastu võtta. Ja head õhtut nt keset päeva.

    Meeldib

  4. Siiri Rebane said

    eesesik ja tagaesik? eesuks on see, kuskaudu külalised käivad, ja köögiukse juures on tagaesik. või siis köögiesik. kui ta rangelt võttes ei ole taga.

    Meeldib

    • nodsu said

      ei ole jah taga, otsa peal on. Aga me ise mõtleme temast kõige rohkem kui vannitoaesikust, sest sealtkaudu pääseb vannituppa, kööki tavaliselt esiku kaudu ei siseneta. Justnagu töötoa esik on see, kustkaudu pääseb töötuppa (meil on palju esikuid!).

      Meeldib

  5. Siiri Rebane said

    veel Luciferist: ei ole midagi et kõigi sügavaim soov on seks. üks tüüp unistas hoopis kasside varjupaiga asutamisest. ja üks kelm kunstnik tahtis et kasvõi üks kord tema pilt ostetaks sellepärast, et see kellelegi meeldib, mitte rahapesu asjus nagu muidu. ma usun et seriaal on halvem kui koomiks, aga kui ma pole koomiksit lugenud siis vaatan puhta lehena ja täitsa hea on. teine hooaeg näikse olema parem kui esimene. – tegelikult kuulub see komm muidugi sinna, kus oli kino ja jutt Luciferist, aga see oli nii ammu…

    Meeldib

    • nodsu said

      No kas nüüd just kõigi, aga vt, mis ma kirjutasin – “tüütas sportlast sellega, et “su unistused ei saa ju kõik sellised vananaiste omad olla (nagu rahulikult kodus olla ja raamatut lugeda vms), kindlasti on midagi põnevamat” – ja see põnevam oli ofkoors “want to get laid””.

      Pluss see – juba tema enda huvide koha pealt – , kui ta vingus midagi selle kallal, et pole isegi ilusad inimesed. inimeste iluideaalid, häh.

      Meeldib

    • nodsu said

      ühesõnaga, ma võtsin selliseid kohti kui pugemist seda tüüpi inimeste ees, kelle arust raamatulugemine on igav ja nõme.

      Meeldib

      • Rebane said

        aga tuleb välja, et tegelikult oli see ikkagi hoopis selle sportlase tõelise südamesoovi väljakaevamine. et tegelikult ta ikkagi ei tahtnud peamiselt kodus istuda ja raamatut lugeda. see ei ole niivõrd pugemine kuivõrd just objektiivne reaalsus…seda tüüpi inimesi on tänapäeval rohkem kui lugejaid. niiet vastumeelsus peaks olema suunatud pigem nende inimeste vastu, mitte nende vastu, kes probleemi sõnastavad?
        no ja esteet olemises pole mumst midagi halba, või siis vähemalt midagi kohatut – eriti kui oled saatan 🙂 talle lihtsalt meeldivad ilusad inimesed ja ei meeldi koledad, misteha. kohati meenutab deemon Crowleyt. mis pole raske muidugi, on vist piiratud arv nalju, mida saab teha saatana resp. tema ingli ja inimeste suhete arvel. huvitav, kas võiks olla nii, et nad eksisteerivad samas kirjandusversumis? üks inglipaar LA-s ja teine Londonis peamiselt. Maa aja järgi oli vist küll “Heade ennete” sündmustik varem. aga kas nad võisid ikkagi paralleelselt kulgeda? ineffable! 😀

        Meeldib

      • nodsu said

        Mõlemad on LA-s, see on suuresti nime pärast valitud.

        Esteet võib olla, aga ma ei ootaks langenud inglilt inimlikku esteetikat, vaid mingit sellist, millest inimesel, sh minul oleks raske aru saada. Mulle jäi mulje, et televersioonis on ta justkui mõni “Dorian Grayst” väljahüpanud tegelane.

        Koomiksiversioonis ei olnud muidugi mingit inglipaari, vaid sisse ja välja käis terve hulk eri ingleid, kellest kõige tihedamalt käis kaasas ehk ainult Mazikeen, aga paariks on neid seal raske nimetada. Kui sa ei pea just silmas Dumat ja Remieli?

        ja LA-s pesitseti kõigest paar köidet. Suur osa tegevust polnud üldse siin universumis. Nagu ma ütlen, on see tunduvalt ambitsioonikam.

        Meeldib

  6. Siiri Rebane said

    mismõttes nagu mõlemad inglipaarid LA-s? üks inglipaar tegutseb LA-s, need on Lucifer ja Amena..diel… Amenabadiel… (sch.., mul ei jää ta nimi iialgi meelde) ja teine inglipaar Londonis, Crowley ja Azraphael. hei, sa ei lugend mu kommi lõpuni enne kirjutamist – ja pärastki? 🙂 juhtub hajameelsete kassidega, ja inimestega, juhtub. 😉

    Meeldib

    • nodsu said

      aa. lugesin küll lõpuni, aga tõlgendasin miskipärast ikka nii, justkui “mõlemad paarid” tähendaks seda, et üks koomiksis ja teine telesarjas. Ja see uitmõte, et järsku telesarjas on London (ja siis kontrollisin ja oli ikka LA), tuli sellest, et Ellis on briti näitleja.

      Meeldib

      • Siiri Rebane said

        deemon Crowley? “Head ended”? võtab küll _kõva_ tõlgendamist et neid termineid Luciferiks ja…ee…”Luciferiks” tõlgendada 😀
        aga peamiselt ma hakkasin praegu omaette lausa müügima, vaadates 3. hooaja 10. osa – Lucifer tsiteerib Buzzfeedi. :))))))
        mis on minu isiklik põrguauk. kusjuures täpselt – teen seda vabatahtlikult. st tsekin seda saiti iga päev, nõrgas lootuses, et järsku on miskit natukenegi naljakat. umbes kord kolme kuu jooksul on. niiet, ta on kahtlemata miski muu asi kui koomiksi Lucifer, aga ei pruugi halvem olla. noh nagu “Sherlock” on hoopis midagi muud kui vana Conan Doyle’i looming. või … ei tule ühtki paralleeli meelde. aa, vbla Peter Jacksoni versioon LotR, eriti need kohad, mis on teistmoodi kui raamatus aga mitte halvemad. Arwen ‘tegelikult olen mina Keskmaa parim ratsutaja’ nt. 🙂
        et tema esteetika on liiga inimese moodi, ja mitte just kõige sümpaatsemate inimeste – see ongi point. inimesed muudavad teda. mitte vastupidi. tema ei tule värskete ideedega.
        aga “Heade ennete” juurde tagasi tulles – need universumid (see ja “Lucifer”) saaks harmoniseerida nii, et pärast seda, kui Antikristus on maailma lõpu ja Armagedoni ära saboteeriunud, tüdineb ka põrguvürst ise põrgust ära ja tuleb maa peale. natuke ajas rändamisega jõnksutamist ei tohiks probleem olla. võiks oletada ajast välja astumist ja mõnes teises punktis sisse astumist.

        Meeldib

  7. Siiri Rebane said

    *tema esteetika = Luciferi oma muidugi, mitte Arweni 🙂
    deiktiline ämber…

    Meeldib

  8. […] – ma kunagi siin undasin (ja hiljem ka), et “Lucifer” on lahja võrreldes sellega, mis oli koomiks, kuigi muidu üleloomuliku […]

    Meeldib

Lisa kommentaar