Päriselt

jaanuar 10, 2022

Klari, näe, kirjutas natuke aega tagasi, kuidas ta armastab teadusuudiseid, ja ma tundsin hingesugulust. Hakkasin nüüd ise jälle mingit loodussaadete sarja vaatama, et vulkaanid! maakoor! eluvormid! mineraalid! mandrite triiv! ja siis tuli mul meelde, kuidas Klari kirjutas millalgi ka, et miks ta peaks lugema päris maailmast, kui võib lugeda väljamõeldud maailmadest. Sest ma vaatan ise neid loodusfilme (ja loen teadusuudiseid) sama mõnuga nagu ulmet. Milline kooslus ja kuidas see pinnavorm on kujunenud, täitsa lõpp, mis maailm välja on mõeldud, ja kui süveneda, siis isegi teatava sisemise loogikaga. No ja mingid tegelased ka tegutsevad ja seiklevad kogu aeg, kõigil oma motiivid, ja kultuurid tekivad, mõjutavad, muutuvad, kaovad ja jätavad meile vaatamiseks mõjuvaid varemeid, arusaamatut kunsti ja surnud keeli, mille fragmentide kallal mõistatada. Nagu päris!

***

Kui juba teadusuudistest ja muust sarnasest juttu tuli, siis mõtlesin, et omaenda kirjelduste põhjal on Klari ja Kaur suht vastandliku temperamendi ja eluviisiga, aga oma veebielus parandavad nad mu elukvaliteeti üsna sarnasel moel (ja tänuväärse sagedusega). Te rõõmustate mu meelt.

***

Kuidas kirjeldada Raekoja platsi klaasmaju neile, kes pole näinud: seal on üks maja, milles elavad kalad. Ja siis selles majas on bakterid ja viirused puu otsas, pehmed, armsad ja värvilised; selles majas on tähtkujud, kuigi ümberringi on linnavalge ja olgugi taevas pilves; siis on maja, millest võib näha, et kui maja on veel väike, on ka tema mööbel väiksem (kui ta suuremaks kasvab, läheb see mööbel nooremale majale edasi); üks maja, mis on ise suur, aga kõik asjad on lausa tillukesed, nii et ainult nukud saavad nendega toimetada, ja neil nukkudel ongi seal majas omaenda tilluke maja, kus küllap on omakorda veel tillem maja, kus elavad nukkude nukud ja niiviisi lõpmatult sügavikku; siin üks maja on puhast põhku täis, aga teises näeb inimese lihaseid ja luid; sellest majast saab uiske, sellest teisest pannkooke, aga kolmandast luuletusi, kui luuletuste masin just rikkis ei ole (mul alati on); siin majas on labürint, aga siin teises kasvavad värvilised ideed alt üles, aga kolmandas hõbedased munad ülevalt alla; kõige selle vahel sõidetakse puust loomade seljas ja eile õhtul nägin ma, kuidas ühel inimesel käis koer ees, aga teisel tuvi ja see tuvi oli palju paremini välja õpetatud, ei tormanud ette ega jäänud jalgu.

Hubilai-khaan ei tarvitse uskuda kõike, mida Notsu talle oma kodulinnast räägib, ometi kuulab ta keskealist tartlast suurema tähelepanu ja huviga kui ühtegi teist maadeuurijat või sõnumitoojat.

23 kommentaari to “Päriselt”

  1. Marca said

    Erinevate inimeste kogemusele tuginedes sai välja selgitatud, et luulepank läks rikki kohe valgusküla avamise teisel päeval ehk peale seda, kui luulepanka telekas näidati. Mitte keegi ei ole sealt oma luuletust kätte saanud. Ma ei tea, miks ära ei parandatud, ilmselt keegi ei teatanud, et katki, sest kõik arvasid, et küllap on juba teatatud.

    Meeldib

    • Frieda said

      Minul kusjuures õnnestus sealt üks kord luuletus kätte saada pärast esimesel katsel ebaõnnestumist. Selleks pidi üksjagu vaeva nägema ja nuppe vajutama.

      Meeldib

      • _kaur_ said

        Või siis ehk mõeldakse luuletust kui ilma luuleta olekut? Siis ei peagi midagi sama, nii peabki. Masin, mis nupuvajutuse peale tagab, et sa tunned luulest puudust.

        Meeldib

      • nodsu said

        Tunnen!

        Frieda, ega sa ei mäleta, mis nuppe ja mis järjekorras?

        Ma ei saanud keele valimisest edasi, see trükkis lihtsalt ühe tähe ekraanile ja siis tuli algusekuva tagasi.

        Varasem kogemus oli, et klahve klõbistades tuleb sinna ekraanile üldse iga kord ise täht, nii et võib-olla saaks ise luuletuse valmis kirjutada. See oli siis, kui keegi oli automaadi pealt kaardi tuuri pannud või masinasse unustanud ja sinna polnudki midagi sisse toppida.

        Seekord oli kaart olemas, aga mul ei õnnestunud jõuda sinna, kus masin ütleks “sisesta kaart” vms, ja kõrvalolev silt palus härdalt, et ärge seda enne kuhugi toppige, kui masin ise palub.

        Meeldib

    • Klari said

      Ma pidin guugeldama, mis kuradi luulepank, ja selgus, et ongi olemas selline asi. Sest ma loen ainult neid uudiseid, mis mulle huvi pakuvad ja teiste asjade olemasolust pole mul aimugi. Samas on luulepank midagi sellist, millest ma potentsiaalselt võiks väga huvitatud olla, nii et ma ei teagi, miks ma sellest midagi kuulnud ei olnud. Võibolla olin eksitatud külilikukkuvatest planeetidest.

      Meeldib

  2. _kaur_ said

    Aitäh. 🙂

    Orienteerumisvõistlustel on nüüd “koroona” variandid, et kusagil on tähistatud rada ja selle alguses on ämber, kust võib kaardi võtta. Ehk saaks luuletustega sama teha? Siis oleks lõunaeestipäraselt “luulepang”, pea sama asi ju.

    Meeldib

  3. nodsu said

    Appi, ma unustasin kirjutada, et ühes majas on Marsi maastik (marsistik?) ja seal ukerdab marsikulgur ringi.

    Meeldib

  4. Frieda said

    Ma sain sealt keele valimisest edasi ja siis tekkisid mingid uued valikud. Üldiselt tundub kaunikesti kapriisne kaadervärk olevat ja pigem jah pole luulet – luuletus.

    Liked by 1 person

  5. ogalik said

    Teadusuudiseid lugeda meeldib mullegi väga, aga luulepanga võimalus läks must täiesti mööda. See, mida siin luulepangast kõneldi, tuletas mulle meelde Port-Nicolas’ linnas asuvat ja mõtteterasid väljastavat kasutut masinavärki romaanis ‘Natuke edasi, paremat kätt’, (mille alla, nagu lõpuks selgus, oli miskit maetud, nii et sel oli siiski salajane funktsioon).

    Meeldib

  6. tom said

    Uudistest teadus ja välispoliitika. Videotest samuti igatsorti populaarteaduslik popurrii, eelistatuim kosmos, elementaarosakeste füüsika, relatiivsusteooria, kvantmehhaanika, geoloogia, ajalugu, tehnoloogia, … Jne …

    P.S. Kas leppida gesud et hiidplaneetidel sajab teemantvihma 😉 https://www.space.com/amp/diamond-rain-atmosphere-uranus-neptune

    Meeldib

    • tom said

      Pekki, unustasin autoprindi välja lülitada uuel moblal, sellest ja mu jämmetest näppudest tingitud arusaamatud sõnaühendid🤪

      Meeldib

    • nodsu said

      miskipärast meenutas see hüpoteerimine mulle toredaid redditi foorumeid sel teemal, kuidas sõõrikukujulisel planeedil elanik gravitatsiooni ja ruumi tajuks (või kuubikujulisel või mis aga kellele pähe tuleb).

      Meeldib

  7. nodsu said

    Minu üks lemmikrubriik on absurdsed või kurioossed uudised, eriti kui need ongi päriselt juhtunud, mitte pealkirjakunsti produkt.

    Ja siis on veel maakonnalehtede uudised, millest saab küll reeglina naudingu ka pealkirjast kätte, näiteks “Kakav lehm hirmutas lapsi” või klassika “Türil tõugati meest”.

    Kui Muhul sebra ringi seikles, siis oli mul pidupäev.

    Üks näide: Itaalia kunstnik müüs maha nähtamatu skulptuuri ja Florida skulptor kaebas ta kohtusse, sest itaallane olevat tema nähtamatut skulptuuri plagieerinud.

    Metsikute tuumasigade uudis meeldis mulle ka, eriti et see oli Delfi rubriigis nimega “Lemmikloom”. See on muidugi otsapidi teadusuudis ka.

    Või siis uudis, mis paikneb totrate uudiste ja kohalike uudiste ristumiskohal, võiks öelda, et lausa täiuslik uudis, kui selline siin maailmas üldse võimalik on: “Nõmmel liigub ringi aeda oksendav Tuhkatriinu”.

    Samamoodi lugu oravast, kes varastas kirikust 5736 uba. See on veel maksumüüri taga ka, kuna ma ei viitsi sellega jännata, siis kasvatab põnevust see, et osa juttu on saladuskatte all.

    Sellised asjad lisavad elule kirjanduslikku kvaliteeti!

    Liked by 1 person

  8. Morgie said

    Ma armastan ka teadusuudiseid. Kuulan neid taskuhäälinguna. Ja veel meeldib mulle Kristjan Port, kelle tehnoloogiakommentaar lõpeb pea alati lõbusalt sünge noodiga.

    Meeldib

Lisa kommentaar