Suvisem moe-eri

juuli 31, 2012

Pesu- ja moediskussioon siin ja seal kristalliseerisid jälle väheke moemõtteid. Ja jälle pesumõtteid.

Minu pesumõtted:

1) rinnahoidjat tasub eriti suvel vältida nii palju kui saab. Kui kaliiber lubab, siis aitab volksumise vastu liibuv maika – neile õnneks seda liivapaberit veel sisse ei panda, mis rinnahoidjatele. Kui ei luba, st ilma hakkab juba valus, siis korsett toetab õigest kohast, aga ei roni salakavalalt rinna alla nahka nülgima. No ja õige korsett käib teadupärast nagunii särgi peal, mis annab veel parema nülgimiskaitse.

Kui ilma hakkab valus ja korsetti on nagu paljuvõitu (no kuidas sa paned korseti nabapluusi alla), siis on rinnahoidjat võimalik kanda normaalselt, st nagu korsetti mullu ja muistegi (vana pilt kadus ära, nii et nüüd võtsin trupi veebilehe kostüümirubriigist), st särgi peal (mõni särk on tillukene, mahub isegi nabapluusi alla ära; ja kui ei ole, saab ju lühemaks lõigata). Väga väga naine avastas selle kuldse tõe sporditsedes juba ammu ja siis selgus, et selle peale on tulnud teisigi. Särgi peal saab kanda ükskõik kui rõvedast materjalist asju. Äkki rinnahoidja üldse leiutatigi alguses särgi peal kandmiseks, a tänapäeva inimesed on rumalad ja ei tea asju, näh, isegi korsett on palja ihu peale kolinud?

2) a kui vähegi saab, tuleb palavaga igasugune pesu endast ohutus kauguses hoida ja kapiuks enda ja pesu vahelt lukku keerata, et ta sealt selga ei pääseks. Ma saan aru, et see doktriin oleks hoomamatu mu naabripoisile ja tema sõpradele, kelle poolalastust ma ükspäev terve keskhommik köögiaknast imetleda sain – õues liikus palju päevitunud mõõdukalt musklis meheihu – nagu vaataks 1930. aastate propagandafilmi – sündsus enamasti kaitstud neutraalsete konservatiivsete bokseritega – aga nende hulgas olid ühed neoonrohelised, eriliselt liibuvad, tillukestest punastest tallajälgedest mustriga! – kas vajab mainimist, et tegemist oli tõeliselt macho-seltskonnaga? enivei, kuhu ma nüüd omadega jäingi? ahah, kui mu naabripoiss ja kompanii ja üldse, tundub, suurem osa minu linnajao meeskonnast (mismoodi peaks seda veel väljendama, nii et see ei tähendaks võistkonda – meespere? meestemest? meeskari?) võtab palavuse tulles seljast kõik peale aluspesu, siis mina soovitan vastupidist: pesu ei peaks olema mitte viimane, mis selga jääb, vaid esimene, mis seljast lendab, sest taevas hoidku, ta ju liibub ja kõik liibuvad asjad on palavaga kurjast. Ei-ei, burnus või kaftan on palju ihusõbralikum, ei liibu, ei lase päikest ligi, mida suveriietelt veel tahta. Ja kui piisavalt hästi lehvib, varjab ka igasuguse volksumise ära ja säästab neid, kelle sündsustunnet see riivaks.

Aa noh, kui pesu seisneb laias linases särgis, siis on muidugi teine asi. Sellise pesuga käiks minagi iga ilmaga.

26 kommentaari to “Suvisem moe-eri”

  1. Valdo "Valper" Valper said

    aitäh!

    Meeldib

  2. notsu said

    Võta heaks!

    (tunnen küll huvi, et mis sa siit endale leidsid: kas loobusid ometi kord rinnahoidja kandmisest?)

    Meeldib

  3. Valper said

    said pihta küll

    Meeldib

  4. notsu said

    ma olen rumalam, kui sa arvad.

    irooniline tänuavaldus rumala jutu peale? kiitus selle eest, et keegi ometi blogib (a ma enne seda blogisin viimati nagunii kõigest nädal tagasi)?

    Meeldib

  5. U said

    Täiesti nõus – ainult selle rinnahoidja peal kandmise traagika praeguste ilmadega on see, et särgi ja rinnahoidja peale tuleks sündsuse mõttes veel mingi kiht panna ja siis saab neid kihte juba veidi palju. Aga muidu tekkis selline ketserlik küsimus, et kas mugavaid (=mugavast materjalist) rinnahoidjaid muidu ka üldse tehakse või?

    Meeldib

  6. notsu said

    Kui ülemine kiht lendab niisama vabalt ringi, siis pole hullu, kui rinnahoidja all- kui sellist asjandust üldse kanda on vaja – üks väike voodrikiht veel on.

    Minu arust vanasti oli mugavamast materjalist ka, nagu ma ka Triangli postituse all kirjutasin – ühe räbalad on mul alles ja ma vist pean selle külge ise uue ehitama, kui mugavat tahan.

    Muidu mugavast materjalist on küll, aga tugikaare alla pannakse viimasel ajal mingi rõvedus. tähendab, vahel on tugikaar ise paras rõvedus, aga selle saab ju alati välja kiskuda. aga selle riideribaga, mis sinna alla pannakse, on raskem. Kui just ise mõnusat siidvoodrit sinna ei õmble.

    Kle, aga see on äriidee: et hakata ÜLENI normaalsest materjalist rinnahoidjaid tegema. Täiesti täitmata turunišš.

    Kui võtta veel materjaliks kasutatud tekstiil, nt vanad T-särgid, siis on veel ilgemalt öko ka.

    Meeldib

  7. AbFab said

    *nõutu pilk*

    MISMOODI mingi rinnahoidja sind segab või nülib? Eriti veel ei saa ma aru, kuidas saab korsett olla mugavam (!!) kui rinnahoidja.

    Meeldib

  8. notsu said

    Tänapäeva rinnahoidjatel on tugikaare alla, st tugikaare ja minu vahele miskipärast alati pandud selline materjal, mis on vastik. Seda ei taha isegi käega hästi katsuda ja ribide peal on mul märksa õrnem nahk kui sõrmedel. Rääkimata sellest, et ribide pealt hakkan ma higistama ja niiskelt lähevad igast vastikud materjalid eriti karedaks ja vastikuks.

    Vanasti oli teistsuguse materjaliga mudeleid ka – kui oli puuvillane, siis võiski olla ÜLENI puuvillane – ja üldse oli vanasti rohkem ilma tugikaarteta variante. Tugikaared hõõruvad sageli juba iseenesest, sest nad ei ole peagu ühelgi mudelil selles kohas, kus minu rinnad kasvavad. Tootjad väljenduks ilmselt nii, et mu rinnad kasvavad vales kohas, ma võtan õiguse jääda eriarvamusele.

    Ja üks koht, mis kipub isegi õiges kohas olevate tugikaartega hõõruma, on see koht, kus käsivars külje pealt vastu rinda käib. See kokkupuude on piisav, et jäigad kohad minu lihasse puuriksid ja mulle haiget teeksid. Seal on sageli mingi varb sisse aetud või lihtsalt tugevdatud õmblus.

    Okei, tugikaared ja varvad saab välja võtta, aga selle kuradi vastiku sünteetikaga, mida nad mulle vastu ribisid tahavad panna, ei ole midagi teha peale selle, et vooder panna.

    Vbla mul ongi erakordselt hea kompimistundlikkus (nagu poolpimedale kohane) ja üldse tundlik nahk – ka igasugune depi- ja epilatsioon – igasugune – tekitab alati mingil määral lööbe, mistõttu ma väldin ka seda niipalju kui võimalik. Tähendab, mõõdukas lööve on hea variant, ükskord järgnes pooleaastane dermatiit. Ma tean inimesi, kes võivad villast ujumistrikood kanda, mul on vahel juba villased sukkpüksid lööbe peale ajanud.

    *

    A miks korsett mugavam ei peaks olema, kui ta käib märksa vähem vastu minu ihu? esiteks on särk vahel, teiseks puutuks ta isegi ilma särgita minu vastu ainult väljaulatuvates kohtades, mis on pehmed ega saa nii kergesti haiget. Korsetil pole mingit šanssi rinna alt mu ribisid marraskile hõõruda, sest ta lihtsalt ei puutu sinna vastu.

    Ma räägin muidugi renessansskorsetist, mille funktsioon ei ole mitte peenikeseks litsuda, vaid anda ülakehale ühtlane tüvikooniline kuju, tähendab, lükata rinnad lamedamaks ja ülespoole ja mujalt jälle tühjad kohad ära varjata. Ja kui kuskil vöökohal on mingid pekid, siis vormida need ühtlaselt ümmarguselt keha ümber. Rinnahoidmisfunktsiooni täidab täiesti ära, saab vabalt hüpata, aga muidu ei ahista, sest pekid eriti muljumist ei karda.

    19. sajandi lõpu -20. sajandi alguse korsett on ise ooper.

    Renessanss- ja barokk-korsetiga on muidugi veel selline asi, et seda on mugavam kanda neil, kellel ümarusi on, aga rinnakorv ei ole väga lai. Suure kopsumahuga -> laia ribikorviga baleriinidel on kindlasti kehvem seda selga ajada kui mul.

    Meeldib

  9. notsu said

    no ja soovitusega, et “proovi siis mudeleid, millel ei ole seda jäigastust külje peal” ei ole mul midagi pihta hakata, sest tootjate arust kasvavad mu rinnad vales kohas, nii et kahekümnest mudelist heal juhul üks peaaegu sobib. Mis tähendab, et kui on ootamatu rinnahoidjavajadus (nt mingi sellise tantsustiiliga esinemine tulemas, kus on vaja), siis tuleb rahule jääda iga mudeliga, mis on vähemalt sobiva kujuga, ükskõik kui rõve sellega olla on.

    Meeldib

  10. notsu said

    Osalt võib asi olla ka harjumuses. Harjunud ebamugavus nagu ei olekski ebamugavus, aga kuna ma olen suurem osa elust iluasju üsna lõdvalt võtnud, siis ei ole ennast seda konkreetset ebamugavust taluma treeninud.

    Sellelsamal 19.-20. sajandi vahetusel, kui oli kõige jõhkram ja tervist kahjustavam korsett, mis üldse kunagi on olnud, hakati tüdrukuid sellega juba lapsest peast treenima, nii et täiskasvanud naised rääkisid, et ilma on ebamugav olla, ei ole nagu seda õiget tuge.

    Meeldib

  11. H said

    sa vist oled mingist erilisest materjalist tehtud jah. kui ma just 4 numbrit väiksemat rinnahoidjat endale selga ei aja, siis pole minu jaoks ebamugavat rinnahoidjat olemas. aga ma olen üldiselt oma sõbrannasid vaadates aru saanud, et mina olengi elevantnaine, kelle nahk kannatab kõike – saasta kosmeetikapoe 5-krooniseid ripsmetušse, mille kaugelt nuusutamine täismehe nutma võib ajada jmt, mind ei kõiguta miski – nii et ma ei lähe vist arvesse.

    Meeldib

  12. notsu said

    Minu tundlikkus on veel poisike – Rebane teatas nende viimaste hõbedaste “antiiksete” kostüümide kohta, et ta ei ole inimesega, kellel see seljas on, isegi tantsima nõus, sest äkki puutub kogemata vastu.

    Mina piirdun sellega, et eraelus selga ei paneks ja palja ihu peale samuti mitte.

    Aga poes piisab mul pesupulbririiuli vahelt läbiminemisest, et aevastama hakata.

    Muide, mulle tundub, et inimesed, kelle rinnakorv hingates väga palju ei liigu, taluvad nii korsette kui rinnahoidjaid paremini. Mul on üks lisaprobleem lämbumistunne, eriti rinnahoidjaga, mis peab just sealt ribidest eriti tihedasti ümber olema, muidu ei hoia.

    ja mingi probleem võib veel sellest minu “valest” ehitusest tulla, sest ega mul ükski mudel päris korralikult ei istu ka, võimalik, et kui korralikult istub, siis annab rõve materjal vähem tunda.

    nt ei ole ma näinud ühtegi tänapäevast varianti, mille külje peal olev tugevdus mulle kuskil külje peal otsapidi lihasse ei tungiks. Asi pole ka selles, et liiga väike number, ongi kaks varianti – kas puurib sisse või jääb lotendama ega hoia (teooria ütleb ju, et rindu peab toetama selg, mitte õlad, st õlapaelad ei tohi olla põhiline ülevalhoidev asi).

    Tugikaare välimine ots on kah sageli liiga kõrgel ja tungib kuhugi sisse. N.ö sobivatel mudelitel tungib lihtsalt sinna külje peal olevasse lihasse, valedel mudelitel otse rinna enda sisse (ja kummagi rinna teises küljes, st umbes rinnahoidja keskel, on jälle korvi sees tükk tühja maad, nii et asi pole selles, et proovin kogemata D suuruse asemel B suurust).

    Meeldib

  13. notsu said

    a eks suuremal kompimistundlikkusel ole ka omad head küljed ;), st muudes eluvaldkondades kui mood.

    Meeldib

  14. AbFab said

    Okei, siis on tegu sinu eripäraga. Ma tahtsin pakkuda, et vale suurusega või vale mudeli rinnahoidjad, aga sul on õigus: ei ole siin midagi niiväga valida. Ma saan endale lubada luksust valida seda värvi ja selle firma rinnahoidja, mis mulle meeldib, ülejäänust ei pea väga hoolima: minu suurusele on rinnahoidjaid alati ja ma või kasvõi magama minna nendega.

    Korsett tundus veidram valik seetõttu, et ta on suurem, ma mõtsin, et siis on ju veel rohkem kraami ümber, ajab higistama ja nii…

    P.S kui ma regulaarselt ilma rinnahoidjata käiks, mul oleks tissid nabani.

    P.P.S kui sul väga on vaja tiss millegagi kokku tõmmata, mis EI OLE korsett, siis sportrinnahoidjad ajavad asja ära, ei ole mingeid tugikaari ega muud huinjaad. Nad on muidugi äääärmiselt kaunid ja naiselikud ja sobivad kohe kõigi riiete alla, eksole…

    Meeldib

  15. notsu said

    Liibuvad maikad teevad ära umbes sama töö ja näevad päris kenad välja ka, eriti kui on ilusad värvilised. Muidu leidsin ühe erakordselt koleda sportrinnahoidja, millel küll OLID tugikaared, aga huvitaval kombel õiges kohas, ei puurinud sisse ega midagi – aint mingeid harjutusi tehes olid mingid kõvemad osad, mis minu ja põranda vahele jäid, ebamugavad. Materjal oli kah kohati sügelev, aga selle vastu aitas jälle see, kui väike maika alla panna. See aitab väga paljudest torkivatest mudelitest normaalsed teha.

    Mingi ehituslik eripära võib mul olla küll, kuigi peale vaadates paistan nagu täitsa inimese moodi. Üks asi on vist see, et nii kitsaste õlgadega inimesele ei ole ette nähtud nii pikka keha, st pooltel mudelitel on minu numbril õlapaelad liiga lühikesed, st neid ei saa nii pikaks lasta kui vaja. ja teisest küljest eeldatakse minu kitsa rümba puhul, et rinnad on rohkem koos, aga vat ei ole ja ükski tugikaar ega polster ei saa neid panna kasvama sealt, kust nad ei kasva, või liigutada neid minema sealt, kus nad kasvavad. Mul on vahel tunne, et kõik kopsukad on tehtud inimesele, kellel piisaks rindade toetamiseks ka setu sõlest.

    Ega mul ka parajaid pluuse kerge ei ole leida, sest minu karkassiga inimesel ei tohiks justkui üldse rindu olla.

    a korsett jah, ajab juba selle võrra vähem higistama, et ta puutub vähem vastu. Ja tema kõvendused ei ole sellises kohas, kus sisse puuriks.

    Meeldib

  16. libarott said

    Vaat see on huvitav, et tugikaared külje pealt sisse puurivad. Mul on häda just teiste otstega, mis kipuvad täpselt rinnaku alumise otsa vastu hõõruma (seal on väike luumuhk pea olematu polstri all, eks). Ja poes proovides ei saa kunagi aru, kas kaareotsad jäävad istuma selle luunuki alla lohku või satuvad paar millimeetrit liiga kõrgele – täielik õnneloos.

    A’ ma olen muidugi ebastandardselt pesulaud ka (ärge saage valesti aru, ise olen õudselt rahul).

    Sel suvel hakkasin pesupoodidest küsima neid nahale kleepuvaid silikoonist ee… plärakaid, millega rinnahoidjata ringi lastes kõige strateegilisemad punktid laiaks litsuda (plaastrijälgedest sai kõrini). Kesklinna poodidest jäi juba mulje, et too toode on nagu lumeinimene – kõik on kuulnud, keegi pole näinud. Oi ma olin õnnejunnis, kui lõpuks Lindexist leidsin.

    Meeldib

  17. notsu said

    Küll inimesed on ikka erinevalt ehitatud. Mul jääb rinnaku alumine serv nii kaugele allapoole, et pole šanssigi, et kaareotsad sinna lohku satuksid – tugikaare seesmine ots jääb kontide peale (ja võib sealt hõõruda), kusjuures sageli on mõnusam just sealt otsast kõrgemale ulatuv traat; välimine ots tungib sinna kudedesse, mis käsivart keha küljes hoiavad – mul läheb rind kuidagi sujuvalt ja libamisi käsivarreks üle (ja külje pealt ulatub üle ääre, nii et eestvaates jääb küljejoon rinna varju) ja vat sinna libamisi ülemineku kohta nad tungivadki. Mul pole seal külje peal tugikaare jaoks nagu kohtagi.

    see, et nii rinnaku alumine serv kui ka õlad jäävad rindadest väga kaugele, nii et õlapaelad on alati lühikesed ja teisest küljest jäävad kõik traadid kontide peale, näitab muidugi jälle, kui pika rümbaga ma olen – kõik vahemaad on pikad, nii õlgadeni kui nabani. Sa oled vist vastupidi, pikakoivaline?

    a põhiline, et oma arust näen ma ka ilma erilise toestamiseta päris normaalne välja, kõige oma C kuni D korviga. vt siin (kuigi minust ei ole väga palju näha) või siin või siin.

    Meeldib

  18. valper said

    aitäh veel kord!

    Meeldib

  19. Teresa said

    Sa peaksid näidismudeliks selle paksust sitsist asjanduse võtma, mida me mõni nädal tagasi vaatasime. Puhas puuvill, ilma mingite traatideta ja sobis ka sellisele ebanormaalsete rindadega inimesele nagu mina. Minu keha ei ole ehitatud sobivaks renessansskorsetile.

    Teresa

    Meeldib

  20. notsu said

    Oled sa ren. korsetti üldse proovinud? kui rinnakorvi peal on ka piisavalt liha, võib tulla meeldivaid üllatusi.

    a sitsist asjandus oli pmst väga tore, ainult ei mäleta, mis tal õieti viga oli, õlapaelad lühikesed? igavesti nunnu lillemuster oli veel.

    Meeldib

  21. libarott said

    OT: vaatan sealt hansapäevade pildilt, et tegin teile tahtmatult ülekohut. Nimelt vaatasin ühe semu seltsis teie esinemist ja semu jäi mõtisklema: “Hmm, tea, missugune kleit sealt sulle ka sobiks…?”
    Jäin juba unistavalt õhkama (oi, ja kuidas veel), aga vaatasin siis punapäist “poissi” helesinises kostüümis ja niutsatasin, et minu juustepikkuse ja figuuriga ei antakski mulle printsessikleiti selga 😀
    (tol poisipeaga neiul oli tookord vist tanu vms peas, ei märganudki teda arvesse võtta.)

    Meeldib

  22. notsu said

    oli jah tanu või loor, kuidas kunagi (nt siin) ja ega tema meil ainus poisipeaga ei ole. Lihtsalt ta ise eelistas poissi teha, sest mees on sageli ägedam olla. Eriti tolles hilisrenessansi stiilis, kui vähegi edevust on oma osavust näidata. Ma olen ise kah korduvalt poissi teinud.

    Meeldib

  23. nodsu said

    ot ja millist programmi sa meil üldse nägid?

    Meeldib

  24. libarott said

    las ma mõtlen… pühapäeval inglise tantsud… ja laupäeval miski õhtupoolne etteaste, mis pühapäeval kordamisele tulnuvat.

    Meeldib

  25. notsu said

    no seal laupäevaõhtuses oli ta küll samuti poiss. Tüdrukuriides oli ta reede õhtupoolikul ja laupäeva päeval.

    Meeldib

  26. […] rinnahoidjasuurusega naisterahvast, kes ei armasta põrmugi tugikaari, sest need nülivad (nagu ma juba enda pool kirunud olen ja Triangli pool ka). Kusjuures ujumisriietel on see arvatavasti suurem probleem: muidu saan ma […]

    Meeldib

Lisa kommentaar