Aga mul ei ole põlvekedra paistetust

september 29, 2014

Väsin viimasel ajal suhtlemisest hirmus ära. Käin korra sõbra sünnipäeval – või noortega kõrtsis – või paaripäevasel kursusel – ja pärast on keel vesti peal, tähendab, ajud sõlmes, mõtted kihutavad, nagu oleks mitu ööd magamata, ega suudagi õieti magama jääda. Liiga suure leiva peale määritud või tunne nagu Bilbo Bagginsil.

Tõsi küll, sõbra sünnipäev, noortega kõrts ja paaripäevane kursus juhtusid kõik vähem kui kahe nädalaga. Aga mitte nüüd päris nii, et iga jumala päev oleks palju inimesi näinud. Hakkasin ennast kahtlustama, et olen ikka introvert – jutu põhjal, mis ma kunagi lugesin, et introversioon tekib sellest, kui aju on väliste ärritajate peale vastuvõtlikum, seega saab ta rutem muljete üledoosi, seega tuleb liigseid muljeid vältida ja see ei tähenda, et introvert vihkaks inimesi, lihtsalt on vaja oma organite tervise eest hoolitseda.

Aga ma olen igasuguseid jutte kunagi lugenud, muu hulgas ka seda, et ekstraverti iseloomustab eelkõige see, et ta peab oma mõtteid väljapoole ja sealt tagasi peegeldama. Mis on just see, mida ma kogu aeg teen – ma pean oma mõtted kõva häälega välja ütlema või lahti kirjutama, et ma teaks, mida ma üldse mõtlen. Just see, mida ma tegin, kui ma suhtlemise peale liimist lahti ja laiali määritud olin. Jutustasin A.-le, kirjutasin bussis omaette kõik rahakoti vahel leidunud kassatšekid täis ja meilisin Ambrosiusele. Ja sain sedaviisi ennast kokku korjatud.

Niisiis olen ma ühtaegu intro- ja ekstravertne ja ma tahaks teada, kuidas ma peaks nüüd rumalaid internetiteste tegema, kus seda kogu aeg küsitakse. “Mõlemad” ei ole tavaliselt lubatud vastata.

14 kommentaari to “Aga mul ei ole põlvekedra paistetust”

  1. nodsu said

    Praegu, kus ma olen selle jutu endast väljapoole paigutanud, näen muidugi, et liiklusel on väga selge suund: väsin ära, kui võtan teiste kohta palju infot sisse, ega saa enne asu, kui olen selle uuesti kuhugi välja paisanud. Nagu sees oleks masin, mis teeb infot kogu aeg nagunii juurde, jõuab siis selle kõrvalt veel uut materjali mahutada.

    Meeldib

  2. e. said

    Järelikult ambivert.

    Meeldib

  3. nodsu said

    staarpesumasin, on küll mõtet teha, kui lõbus on.

    Myers-Briggs ei puutu üldse asjasse, M-B testid ütlevad mulle enamasti ise, kas ma olen intro- või ekstravert ja ma ei pea seda ise välja mõtlema. Ma räägin hoopis neist kümne küsimusega testidest à la “mis magustoit sa oled”. Mul on niimoodi kole raske saada ühest ja kindlat tulemust, mis magustoit, kingamudel või lauamäng ma olen, kuidas ma elan niiviisi.

    küllap ambivert jah, a mitte isegi nii, et täna üht- ja homme teistpidi, vaid sellel ringvoolul on selge suund.

    Meeldib

  4. nodsu said

    lisaks veel, et ekstraversiooni parameeter ei ole sugugi ainult Myers-Briggsi süsteemis olemas ega pea olema kahendsüsteemne, “on või ei ole”. Ma ei arva nagunii, et ma peaks olema täiega üks või täiega teine, vabalt võiks olla kuskil keskel. Veider on hoopis see, et ühest aspektist vaadates justkui olekski _täiega_ ekstravert, teisest aspektist täiega introvert. Kiusatus oleks defineerida see olek lihtsalt kui “egotrippar”, a see info, mis väljapääsu otsib ja edasi-tagasi peegeldamist vajab, käib ka teiste inimeste kohta, lihtsalt on kõigest vaja hirmsasti rääkida või kirjutada.

    Meeldib

  5. Kaur said

    Miks on sul rahakoti vahel tšekid?
    (Ma olen teistel inimestel ka näinud, ja küsinud, ega iial selle kohta mõistuspärast seletust saanud. Aga sul on vist oskus asjad läbi mõelda ja ära seletada, ehk sa tead.)

    Mul omal pole rahakottigi. Viimane, mis oli, varastati umbes aastal 2000 ära.

    Meeldib

  6. Kaur said

    Ja ma ei mäleta Bilbo kohta sellist diagnoosi. Kust see tuleb?

    Meeldib

  7. nodsu said

    Rahakoti vahel on tšekid sellepärast, et ma olen viimasel kuul harrastanud oma kulutuste jälgimist – katsusin hoida nädala poekulud 25 euro piires. Tšekke saab kohe poes vaadata ja kokku arvutada, oma kontoseisu mitte. Nädala lõpus viskan selle nädala tšekid minema ja alustan uute korjamist. Boonus: märkmepaber kogu aeg käepärast.

    Nädala poekuludest sai küll paari nädalaga “nädala toidupoekulud” ja raamatupoed jms nõudis lisa – aga seegi avaldas eelarvedistsipliinile päris head mõju.

    Meeldib

  8. nodsu said

    Bilbo kohta – vt “Sõrmuste isanda” algusest, kus Bilbo räägib oma üllatavast pikaealisusest – ma täpset sõnastust ei mäleta, aga või ja leiva metafoor oli sees ja mõte oli selles, et Bilbo ise on oma liigpika eluea peale laiali määritud ja õhukeseks jäänud.

    Mul on magamatusega umbes sama tunne – et mu ärkvelolek on liiga paljude tundide peale laiali määritud ja ma muutun õhukeseks.

    Meeldib

  9. Teresa said

    Mina olin pärast nädalalast reisi nädal aega haige ja ringi käima hakaktes on selline klaasseina taga käimise tunne nagu 2005.aastal pikemat aega oli, ei saa aru, mida teised teevad ja ei kuule neid ja nemad ei näe mind ka.

    Meeldib

  10. nodsu said

    et suud liiguvad, aga arusaadavat juttu ei tule?

    Meeldib

  11. Kaur said

    Kuluarvestus on tõesti mõistlik põhjus tšekid alles hoida. Näe, ma ei eksinud uskudes, et sul sellele mingi selgitus on!

    Meeldib

  12. […] et hea on omas mullis keskenduda, justkui teises maailmas viibiks. Mõtlesin sellele, et kui ma suhtlemisest ära kipun väsima, siis on ju ainult hea, kui ma sissetuleva info hulka piiran. Ei näe publikut – ei pea […]

    Meeldib

Lisa kommentaar