Peaaegu et tibipostitus ehk riietumise peen kunst, raskused ja õnnestumised (ehk jällegi: kuidas ma poes käin)

aprill 5, 2016

Kui mulle honorar kätte jõudis, sattusin ma meeltesegadusse ja läksin ühel päeval poodi ujumisriideid selga proovima. Üks sõber oli, noh, kunagi öelnud, et kui ma tahaks komplimente saada, siis pangu suvel bikiinid selga, ja mul pole komplimentide vastu midagi.

Aga pärast seda poeskäiku pole mul kahjuks küll tunnet, et ma kunagi bikiinid selga saaksin. Minusugustele neid nähtavasti ei tehta. “Minusugune” tähendab praegu 75-F või 80-E rinnahoidjasuurusega naisterahvast, kes ei armasta põrmugi tugikaari, sest need nülivad (nagu ma juba enda pool mitu korda kirunud olen ja Triangli pool ka). Kusjuures ujumisriietel on see arvatavasti suurem probleem: muidu saan ma kasvõi õhukese särgi selle neetud liivapabervoodri ja iseenda vahele panna, aga ujuma oleks särgiga nagu imelik minna; ja pealegi hakkavad igasugused hõõruvad detailid liikudes rohkem hõõruma ja kui nad on ka jäigad, siis segavad üldse liikumist. Ühesõnaga, ma kardan, et tugikaartega ujuda oleks vähemalt sama keeruline kui korsetiga.

Aga isegi kui ma otsustaks, et ei liiguta, vaid seisan rannas nagu mannekeen ja ootan komplimente, ja kannatan selle nimel tugikaarte kratsimise välja, siis Marca kogemuste järgi otsustades (“trikootootjad väidavad, et E korv käib käsikäes suurusega 44 ning muid variante pole”) ei ole parajat suurust nii või teisiti.

Igatahes vaatasin mina poes kõigepealt suure rõõmuga, et ilma kaarteta variante ON olemas; järgmiseks leidsin suure rõõmuga, et neid on ka L ja XL suurust – väiksemaid ei hakanud ma parem vaatamagi, eriti pärast Marca kommentaari, võtame aga ilusti 44 suuruse. Ma arvestasin, et isegi kui igalt poolt mujalt peale büsti on materjali ülearu, siis tuleb lihtsalt rohkem venitada. Nagunii on seal ju ainult korvid ja paelad ja paelu saab vajadusel alati tihedamalt siduda, kas pole?

Hah.

Paelu SAAB tihedamalt siduda, aga selgus, et see teeb L- või XL mudelist lihtsalt naatuke parema katvusega S-mudeli. Tootjaid ei ole nimelt tutvustatud sellise uudse kontseptsiooniga, et rinnad ulatuvad torsost mõnevõrra eemale. Niisiis andis üks mudel L-suuruses efekti, nagu oleks ma lihtsalt ühe lindi ümber tisside sidunud, ja XL-suuruses – nagu oleks ma veidi laiema lindi ümber tisside sidunud. Ülaserva siseküljel oli sealjuures pipraplaastri efektiga silikoonriba – ma veel mõtlesin, et hüva, oletagem korraks, et ta EI mõjuks nagu pipraplaaster, siis aitab ta jah kangast vastu ihu hoida – aga mis kasu on rinnahoidja ülaserva liibumisest (eriti kui õlapaelad on nagunii olemas), kui kõik vupsab hoopis alumise serva vahelt välja, sest alumine serv on liiga lödi (ja kui ta tihedamalt ümber tõmmata, siis ei mahu kogu ihu jälle enam tolle lindi vahele ära)? Nii või teisiti pigem Maaja jahimaa kui päris rannariietus – paelu vähem pingutades tavaline kaanepilt, rohkem pingutades sidumismängude stiilis.

Teine mudel oli tavalisema lõikega, kumbki korv oli enam-vähem kolmnurga kujuga; sellel sai vähemalt paelaga alumise serva korralikult vastu roideid pingutada, ainult et tulemus oli peaaegu sama porno – pmst jäi kummagi rinna peale see kolmnurk nagu kelmikas mütsike ja mul oli raske uskuda, et sellega saaks paari sammugi teha, enne kui midagi välja vupsab. Ikka Playboy stiilis: kui ma guugeldasin, pilte vaatasin ja sarnase välimusega piltide peal klõpsutasin, oli neil tüüpiliselt juures tekst “beach bunny” või midagi sarnast. Vähe sellest, kui ma vihastasin ja konkreetselt “beach bunny” otsingusse lõin, siis oli pooltel bunnydel palju viisakamalt istuv kopsukas seljas.

Arvatavasti teeniks sellise välimusega teatud tüüpi komplimente tõepoolest, aga selliseid saab paljaste tissidega küllap vähemalt sama hästi ja milleks siis üldse rannarinnahoidja peale raha raisata.

Pärast seda hirmsat proovimist leidsin ühe mudeli, mis võib-olla – võib-olla – oleks suutnud midagi ära katta ja oli isegi ilma tugikaarteta, aga ma olin juba liiga traumeeritud, tundsin ennast vana, koleda ja rõvedana ja põgenesin ilma enam midagi proovimata ja ammugi midagi ostmata. Siinkohal peaksin ütlema tänusõnu proovikabiinide valguslahendusele – väike trauma väikeseks traumaks, aga noh, vahel you have to be cruel to be kind ja pärast kodus klient võib-olla lausa rõõmustab, et raha jäi alles. Siin ilmutavad kauplejad kiiduväärset omakasupüüdmatust ja ausust.

Täna aga sain ootamatult ühe komplimendi kätte, tavalises trenniriides, mantel kõige otsas: toidupoe kassapidaja kiitis minu helkurprossi. Eks iga kingsepp peab jääma oma liistude juurde: kellele on ette nähtud komplimente saada üleriietega, kellele bikiinidega. Ja ujumas käin nagu mullu, tunamullu ja kõik muud viimase kümne aasta mullud: “ilma riietamata nagu me perekonna ringis oleme” ja öösel, et korralikud kodanikud kaebama ei hakkaks. Või äärmisel juhul oma vana retrotrikooga, mis, kui ma hästi järele mõtlen, on kah mõne komplimendi saanud, sest ta on lihtsalt nii iseäralikult vanamoelise väljanägemisega, et jääb inimestele silma – mitte just päris voldiline ja rüüžiline õhulaev, aga peaaegu sama kattev (umbes nagu siit blogist see 1933. aasta oma). Rääkimata sellest, et temast pole karta, et ta ujumise ajal seljast maha ronima hakkab.

16 kommentaari to “Peaaegu et tibipostitus ehk riietumise peen kunst, raskused ja õnnestumised (ehk jällegi: kuidas ma poes käin)”

  1. krt, PEAB ju olema! Kasvõi mustade (levinuim imelke suurustega bikiinide värv millegipärast) seas!
    Mul ei ole midagi alasti öösel ujumise vastu, aga kui muidu ei SAA, on see nõme =/

    Meeldib

  2. Teresa said

    Ma ei ole küll sekspoes riideesemeid ostmas käinud, aga keegi moedaam rääkis, et ilusat pesu saab ainult sekspoest. Äkki saab ka rannariideid (milles ma muide kahtlen). Sa võiksid ka trikoosid vaadata, kui bikiine ei leia.

    Meeldib

  3. Anomaalika said

    Kui ikka õigeid riideid poes ei ole ja moeloojad ei oska neid õigest materjalist teha, siis tuleb protestiks päeval nudisidega ühte ranada minna, aga mine tea mis komplimente nemad teevad. 🙂

    Meeldib

  4. Anomaalika said

    nudistidega

    Meeldib

  5. nodsu said

    Ma tglt hoolin vähem sellest, et nad oleks hirmilusad, ja rohkem sellest, et parajad ja mugavad ja ise seljast ära ei tuleks. Küll siis ka ilus on (mõtlen ma optimistlikult).

    Tugikaartega variante ma sellepärast ei proovinudki, et neist ma kogemuste põhjal erilist mugavust ei oota.

    A trikoo mul on olemas, seda pole õnneks vaja osta.

    Täna käisin korra ekstra pesupoes (eelmine käik oli üleüldise riidepoe pesuosakonda), seal ei olnud suuremaid suurusi ilma tugikaarteta üldse, a isegi tugikaartega mudelitel oli see häda, millest Marca rääkis: et kui korvi suurus on tähestikus üle C, siis on juba üldse hiidnumbrid.

    Kusjuures oleks mul siis mingi megasuur rind, eks ole. Täitsa tavaline on, kui niisama peale vaadata. Mu tuttavate hulgas on suurema rinnaga naisterahvaid vähemalt sama palju kui väiksemaga.

    Rinnahoidjatega on suuruste koha pealt seis natuke paremaks läinud, proovisin selga 75 G ja 80 F suurusi ja täitsa parajad olid – ainult materjal oli vastik.

    Ja 80 D suurus oli ühel mudelil mulle peaaegu paras ja mul oli õudselt kahju, et ainult _peaaegu, sest see oli päriselt mõnus. Selline, millel on kõik tugikarkassid voodri ja pealisriide vahele peidetud, mitte otse vastu ihu. Vooder oli samast meeldivast siledast materjalist, mis pealisriiegi, umbes sellisest mõnusast sünteetikast nagu mõnusad sukkpüksid. Mitte kuskilt ei torkinud! Aga kahjuks ei mahtunud ma sinna sisse päris ära – püsis seljas nii, et efekt oli vägev, aga erilist füüsilist aktiviteeti sellega harrastada ei saaks. Ainus point oleks seda selga panna selleks, et kohe ära võtta. Ja üle D enam ei olnud (nagu tavaliselt).

    Õudne kiusatus on küll minna ja kõik selle mudeli 80 D eksemplarid ükshaaval selga proovida, sest vahel on sama suurusnumbri eri eksemplarid päriselt natuke eri suuruses.

    See mudel, teda oli veel musta ja beeži ja valget ja vbla isegi tumesinist.

    Meeldib

  6. ep said

    Sa oled bikiinide mõttes täiesti valesti aru saanud :D. Bikiinid on nimelt päevitamiseks, mitte ujumiseks, ja sellepärast peavadki võimalikult napid olema. Põhimõtteliselt nibu katmisest täiesti piisab. Lisaks sinu poolt mainitud probleemidele rinnahoidjatega on neil veel ka see häda, et kui liiga kiiresti veest püsti tõusta, võivad vett täis püksid liiga aeglasteks osutuda. Ujumiseks on trikoo. Mina olen avalikku randa alati mõlemad kaasa võtnud, nii et leban ja väheliikuvaid tegevusi (lugemine, maalimine) harrastan bikiinides ja ujumiseks vahetan trikoo selga (või käin paljalt, kui koht ja seltskond võimaldavad). Pealegi on märgade riietega liiva peal ebamugav olla.

    Sa võid proovida suuremaid rinnahoidjaid otsida näiteks turult või keldripoodidest. Meil siin on ka suvised riided poodidesse ilmunud, kõrvalmajas ma just vaatasin, et on ka suuri numbreid, pealegi müüakse ülemist ja alumist osa eraldi. Kuigi ega sellist asja vist ilma proovimata osta ei saa. Samas ega nad meil siin eriti palju ei maksa ka, nii kümnekas või kaks poole bikiini eest.

    Meeldib

  7. nodsu said

    no aga isegi päevitamiseks oleks hea, kui ma saaks vähemalt pikutamast püsti tõusta, ilma et avarii juhtuks, eks ole? nende proovitud eksemplaridega oli nii, et kui ma hoolega sätin, siis on jah nibu kaetud, aga kui peaks paar äkilisemat liigutust tegema, siis on vupsti väljas. sa ei kujuta ette, kui lödi oli selle… paelakujulisema variandi alumine serv – sealt võis pmst iga hetk _kõik_ välja valguda, kui just ennast päris suitsusingiks ei nöörinud. ja kolmnurkadega variandiga oli jälle hirm, et kolmnurk sõidab minema, sest ta oli selline vabalt ringi sõitev. kummalgi variandil ei olnud arvestatud sellega, et rind on kumer, või kui oli, siis õige natuke. häda oli just selles, et see osa, mis pidi kõige esiletungivamat kohta katma, oli rinnaaluse osaga peaaegu ühes ja samas laiuses.

    Meeldib

    • nodsu said

      kolmnurkadega oli pmst midagi sellist, ainult et ma pidin sinna vahele palju rohkem ära toppima kui too pildimodell ja arusaadavalt halvemate tulemustega. Ühesõnaga, ma ei näinud sellega kaugeltki sama siivas välja.

      pmst katsid nad umbes sama vähe nagu ühed, mis olid mul umbes kahekümneaastaselt ja on mulle ammu väikseks jäänud. Ma pakun, et toonasele minule (C-korv) oleks ka see poevariant paras olnud.

      Meeldib

    • nodsu said

      … ja sellise katvusega oleks ma juba täitsa rahul. aint see sunnik on muidugi tugikaartega.

      a ei tohiks ju olla tehniliselt võimatu teha sügavamat korvi ka ilma tugikaarteta. Vanasti ju kogu aeg tehti.

      Üks lahendus, mis mul pähe tuleb, on see, et see pael, mis ümber keha käib, oleks mittevenivast materjalist. sh see osa, mis jääb otse rinna alla. siis ei pudene sealt vahelt midagi välja. ja rinda kattev osa see-eest veniks mingil määral, kuigi sellele oleks nagunii lõikega mingi sügavus antud.

      Meeldib

  8. akadeemik said

    Küsin, millal ennast viimati mõõta lasid mõnes asjalikumas pesupoes? Nii korvi suurus kui ka ümbermõõt muutuvad ajaga ja muutused ei pruugi toimuda vaid pika aja jooksul. Ma arvasin, et kui ükskord mõõdetakse, siis aitab küll ja pesupoe müüjad tõrjusin eemale sõnadega “ei mind alles eelmine aasta mõõdeti”, kuni üks kord sattusin aktivisti peale, kes mulle jõuliselt mõõdulindiga lähenes. Nojah, muidugi olin vale numbrit kandnud. Juba aastaid ilmselt. Ja mis sa oskad kosta….õige numbriga rinnahoidjad istusid tõesti palju paremini ja olid ka seljas oluliselt mugavamad. 🙂
    Kui rinnahoidja rinna alt soonib või hoiab kerest eemale, sõidab seljalt üles või teeb muid trikke, siis on üldjuhul ümbermõõt vale. Korv ei tohi ka rinnale peale suruda või rind sellest kuidagi välja pressida. Noja lõppude lõpuks on igal firmal ja mudelil veel täiesti erinev istumine ja suurused. Panen siia sellise lingi http://www.figleaves.com/uk/ Nad teevad pesu rinnakamatele daamidele. Äkki tarnivad Eestisse?
    Ja bikiinide puhul aitab mul see, kui on võimalus osta rinnahoidja ja püksikud eraldi, sest mul ka need suurused muidu kuidagi ei klapi. Nad vist tegelt üldse üsna vähestel klapivad, sest enamus inimesi ei ole vabrikust välja lastud ideaalsete proportsioonidega plastmannekeenid. Mu meelest on ka näiteks asosest võimalik tellida bikiine eraldi.

    Meeldib

    • nodsu said

      ma ei olegi mõõta lasknud, ma usaldan selga proovimist kõige rohkem. Nii ma olengi välja selgitanud, et üldiselt 75 F või 80 E (ribide ümbert on ümbermõõt 80, aga mõnele materjalile on kasvamise jagu venivust jäetud, nii et võib väiksema võtta), aga oleneb mudelist ja firmast.

      Nii et ma arvan, et ma proovin ikka õiges suuruses mudeleid. häda on lihtsalt selles, et selliseid suurusi enamikul mudelitel lihtsalt ei tehta. Women’s Secretis ei ole selliseid üldse; tavalistes pesupoodides on ütleme kolmandikul või veerandil sortimendist selliseid; Change on ainuke pood, kus ma olen käinud ja mis sellele spetsialiseerubki, aga parajalt kallis muidugi.

      ja teiseks ma ei usu, et ebamugav _materjal_ õiges suuruses mugavaks muutuks. st õiges suuruses küll soonib vähem ja sõidab vähem ringi, aga karedus jääb ikka kareduseks. päris nii ju ikka ei ole, et riie naha peal üldse ei liiguks, kui ma ise liigutan.

      ja ehitusega on ka häda. tänu tollele hea voodriga Linette’i mudelile avastasin ma, et tugikaar võib olla talutav, kui see on seestpoolt ilusti ära kaetud (ainult et see rõõm ei ole ette nähtud minu mõõtudele). aga ma ei ole veel näinud mudelit, mille küljetugevdusvarras torkima ei hakkaks. lihtsalt mu keha ei aktsepteeri, et selle koha peal on mingi jäik varras. õnneks on ilma selle vardata mudeleid rohkem kui ilma tugikaarteta.

      a ma ei saa aru, miks ei saaks teha selliseid mudeleid, millel ei ole piinarikkaid detaile ega piinarikast voodrit? pmst saaks väheveniv materjal ka puhtalt lõike abil tuge anda. ma olen selliseid vanu rinnahoidjaid näinud (kahjuks vales suuruses ja ka juba kulunud). puhas puuvillane kangas, hoiab, ei torgi.

      Meeldib

    • nodsu said

      mis bikiinidesse puutub, siis neid pooli müüdigi eraldi. lihtsalt kui ma ilma tugikaarteta ülemisi otsi proovisin, siis jäid isegi XL suurused liiga väikeseks. ja olid liiga lödid.

      Meeldib

  9. akadeemik said

    Bikiinidega on kindlasti raskem leida head mudelit, mis ka seljas hästi passiks.
    Õige suurus muidugi ei kompenseeri ebamugavat materjali.
    Ma siiski laseks professionaalil mõõta. Kui muud kasu ei ole, siis saad kinnituse enda mõttele, et kannad vaieldamatult õiget suurust. 🙂 Lisaks asjalik pesupoe müüja teab soovitada mudeleid ja materjale, mida ise ei taipa alati tahtagi (Tallinnas Kristiine keskuse Triumphi poe müüja näiteks selline)
    Aga paraku on kurb tõsiasi ka see, et kvaliteetsema pesu eest küsitakse kolossaalset hinda. 😦 Nokk kinni, saba lahti.
    Loodan, et ikka õnnestub leida Sul midagi head.

    Meeldib

    • nodsu said

      kusjuures viimati proovitud rinnahoidjate istuvusele ei olnud mul midagi ette heita. väga ilus oli, õigest kohast vastu keha (traadid olid korralikult üleni vastu rinnakorvi, mitte ei hoidnud eemale), kuskilt ei ajanud üle ega midagi. aga kareeeeee!

      vahel küll juhtub uskumatuid näkkamisi. nt leidsin väga mõnusad spordikad mingist veidrast Rakvere poest, mis müüb sellist kaupa, mida muidu pakutakse vist Sepa turul või kuskil sellises kohas. ja vat seal olid 5 euroga mõnusast materjalist spordikad, mille XL oli mulle paras. pentsiku kujuga padjad olid küll polstriks, aga need saab välja kiskuda. istuvad kapis ja ootavad, millal on kedagi või midagi vaja polsterdada.

      Meeldib

  10. Reha Rohus said

    Kas see ei aitaks, kui võtaksid lihtsalt tugikaartega mudelil need metallist kaared välja? Ma olen tavalise pitspesu puhul harutanud kaenla alt pisut õmblust lahti, tugikaare välja nüginud ja õmbluse paari pistega uuesti kinni pistnud.

    Meeldib

    • nodsu said

      Ma olen seda kah teinud, aga see aitab siis, kui see riie, millega tugikaar vooderdatud on, ise liiga kare ei ole.

      Ja kui see riie ise on mõnus ja tugikaar ei ulata kaenla alt liiga kõrgele, siis võib ka tugikaar kantav olla. Põhihäda on mul just voodrimaterjaliga. Ja selle materjaliga ka, millest õlapaelu tehakse.

      Vat küljetugevdusvarras häirib reeglina ka ise (puurib otsaga kaenlaalusesse lihasse), mitte ainult voodri pärast, selle väljakiskumine võib küll aidata.

      Meeldib

Lisa kommentaar